Никола Минков: От футбола до SEO оптимизация

Никола Минков: От футбола до SEO оптимизация | StandartNews.com

Никола Минков се занимава с SEO оптимизация от 2012 година, придобива сертификати: Google AdWords, Google Analytics, Google дигитален гараж, Bing, Inbound Marketing, HubSpot Academy, DoubleClick, seoCertification.org и няколко други. Собственик и основател е на SEO Агенция Serpact. От 2014 година има над 300 SEO реализирани проекта. Създава и обучава екип от копирайтъри, OnPage и Off Page експерти в Свиленград. Основна услуга на Serpact е OnPage SEO одити и интеграцията им. Никола Минков е участвал като лектор на Digatl4Plovdiv 2016, OA (Online Advertising) 2017, ECOMM BLITZ & NETWORKING 2017; Редовен участник на всички конференции в България свързани с онлайн маркетинга, както и на такива в САЩ и Великобритания.

- Какво е SEO оптимизация?

- Идва от search engine optimisation (seo), на български се превежда като "оптимизация на търсещите машини". Най-популярна търсеща машина е Google, не толкова популярни, но все пак използваеми са Bing, Yahoo, BaiDu и Yandex. Като SEO-та ние се стремим да класираме определен сайт в Google, по дадена ключова дума или израз, потърсени от потребител в Google.

- Много хора не са чували за тази техника, популярно ли е на запад?

- Не само е популярно, и не от сега, а от над 15 години. Всяка компания излизаща на дигиталния пазар се стреми да подобри трафика си, а за целта трябва да се увеличи видимостта на сайта, това правим ние. Смея да твърдя, че в България също има доста солидна история тази професия. Има фирми с дълга история, както и по-нови, което е нормално за всяка индустрия.

- Как бихте категоризирали този бизнес, като среден или голям?

- За всички, които не знаят, SEO индустрията в САЩ например е милионен бизнес. Има фирми, които регистрират обороти от над 100 милиона долара годишно. В България положението е доста по-различно, например една месечна такса за SEO оптимизация на сайт в България е между 400лв. и 800лв. месечно, докато в САЩ е средно между 1000$ и 3500$.

- Каква е вашата фирмена политика по отношение на цените?

- Има и изключения в България, например в Serpact най-ниската ни такса започва от 1000лв. месечно и може да стигне и до 5000 лв. месечно. Разликата идва от там, че ние сме екип със солиден опит, доказали се на пазара с реални проекти и успехи, а и най-важното - ценим труда си.

- Има ли измами в този сектор?

- Както във всеки сектор. Има фирми предлагащи SEO от 100лв. до 400лв. на месец, в което няма нищо лошо, но това се получава, защото имаме сива икономика в сектора и много голяма част от предлагащите услуги на тези цени нямат нито фирми, или ако имат, нямат назначен персонал. С две думи - сивата икономика, от там идва и големия дъмпинк на цените.

- Чували сме за измами с Google и фирми представящи се за техни партньори, има ли такова нещо?

- Да, щях да пропусна, благодаря. Да, има и се случва от няколко години. Нека читателите ви научат, че няма представител от Google, който да им се обади и да им каже, че изтича тяхната обява в Google карти. Първо, това са напълно безплатни обяви, втора те нямат срок и трето, Google никога няма да се обади за подобно нещо на някой, особено в България.

- Как започнахте да се занимавате с SEO?

- Бях футболист и играех в Академик София, след като разбрах, че няма да мога да взема нито една стотинка за 6 месеца потърсих някакво алтернативно решение за доходи. Имах много свободно време и намерих ниша в онлайн търговията. Стартирах с онлайн магазин, след това намерих и фирма за SEO. След около две години се наложи да прекъсна бизнеса, но някак си Борислав Арапчев, който ни правеше SEO ме запали, за което съм му благодарен. Днес той все още работи в сферата, и макар да се водим конкуренти, ние винаги си помагаме. За 6 години в бранша смятам, че претърпях доста голямо израстване, но това се дължи основно на обучение и опит. Например през тази година посетих SMX в Сан Хосе, Калифорния, САЩ, а преди броени дни се завърнах от AMP конференцията на Google в Мюнхен.

- Какви са най-големите ви успехи?

- Не мога да спомена определен успех, имаме много успешни кампании. Като цяло екипа ни е малък, но изключително експертен. Работим с много малко на брой клиенти, като качеството на изпълнение на проектите е нещото, което ни отличава най-много според мен. Имаме клиенти от България, САЩ, Австралия, Великобритания, Германия, Швейцария, Франция и Канада. Успех е всеки наш клиент, защото степента на отпадане при нас е изключително ниска.

- Коя е най-голяма мотивация за Вас?

- На първо място бих казал двете ми дъщери - Валантин и Никол, както и съпругата ми Катя. Без тях нищо нямаше да е такова, каквото е сега, защото професионалният успех е зависим и от личната хармония и среда, ако няма такава, това рефлектира на бизнеса и съответно на резултатите. След това вече идва спортната злоба, която имам от спорта, тази амбиция за резултат или я имаш или я нямаш. Да разбирам все повече, да научавам все повече, да постигаме все по-високи резултати с клиентите ни. Знаете ли, че най-голямото удовлетворение не са парите, а момента, в който си работил по даден проект 6, 8 или 10 месеца и клиентът ти звънне и каже: "Ти ми промени живота!" Това е неописуемо, безценно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай