Изтича крайният срок за нов шеф на НИМХ, синоптиците плашат с крайна мярка

Изтича крайният срок за нов шеф на НИМХ, синоптиците плашат с крайна мярка | StandartNews.com

Днес трябва да стане ясно кой ще оглави Националния институт по метеорология и хидрология. Метеоролозите вече повече от седмица са без ръководител и на практика работата буксува. Синоптиците предупредиха, че ако не бъде назначено ново ръководство, прогнозата за времето няма да бъде осигурявана 24 часа в денонощието.
До тук се стигна след серия от протести за независимост от страна на синоптиците. Те настояваха за пълното отделяне на инситута от БАН. В крайна сметка получиха частична автономия, а в началото на месеца от поста директор беше освободен професор Христомир Брънзов. По този начин – без ръководство института работи на автопилот, без да има кой да подписва нужната документация.

Миналият четвъртък от БАН предложиха временно ръководните функции да поеме Костадин Ганев. Друга възможна кандидатура за поста е тази на проф. Пламен Нинов, който е зам.- директор на Института.Управителните органи на БАН уверяват, че съгласно своите правомощия, ще осигурят всички необходими условия за нормално, спокойно и безпроблемно функциониране на НИМХ до приключване на процедурата по преструктурирането му.

До приключване на бюджетната година Националният институт по метеорология и хидрология(НИМХ) ще разполага и ще се разпорежда със средствата от субсидията от държавния бюджет, както и със средствата от собствени приходи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай