Няма да има либерализиране на забраната за пушене на закрито

Снимка: Pixabay

Няма да има либерализиране на забраната за пушене на закрито | StandartNews.com

Парламентът не прие предложението на "Обединени патриоти" да се върнат помещенията за пушачи и непушачи в заведенията. Промените в Закона за здравето бяха отхвърлени на първо четене в парламентарната зала с 25 гласа "за", 69 "против" и 45 въздържали се.

Със законопроекта се предвиждаше забраната за тютюнопушене на закрити обществени места да отпадне за някои обекти, като се въвеждаха ясни правила за тези от тях, в които по изключение ще се допуска тютюнопушене в обособени самостоятелни помещения. Досега допусканото изключение е само за обособени самостоятелни помещения, разположени в сградите на летищата.

Предвиждаше се към тези обекти да се добавят и плавателните съдове, както и не повече от 50 на сто от търговската площ на залите за консумация на място в определени видове заведения за хранене и развлечение (ресторанти, питейни заведения, кафенета, кафе-клубове, барове и дискотеки), с изключение на интернет кафе-клубове, кафе-клубове за игри, кафенета в спортни зали и барове-спортен център. Предлагаше се и завишаване на глобите и имуществените санкции при констатирани нарушения.

Валентин Касабов ("Обединени патриоти") коментира, че законът не се спазва и затова предлагат да се регламентира старото положение - пушачи-непушачи.

Валентина Найденова ("БСП за България") посочи, че предложеният проект е удар върху всичко, постигнато до тук за опазване на нацията от тютюнопушене. С много труд и време беше постигната тази забрана, отбеляза тя.

В подкрепа на запазването на забраната за тютюнопушене на закрито в парламента са постъпили становища от Министерството на здравеопазването, Министерството на туризма, Министерството на младежта и спорта, Националната мрежа за децата, Коалиция за живот без тютюнев дим, Гражданска инициатива "България без дим" и други.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай