"Майчин дом" с уникална за България лаборатория

"Майчин дом" с уникална за България лаборатория | StandartNews.com

Зам. - министър Бойко Пенков откри първата лаборатория за неинвазивна диагностика за вродени генетични заболявания на плода в СБАЛАГ "Майчин дом". При откриването той отбеляза, че апаратурата е закупена със собствени средства на болницата.

Лабораторията е създадена с подкрепата на Министерството на здравеопазването и ще работи съвместно с първия самостоятелен Медицински център към болницата.

Това е първата подобна лаборатория в България и на Балканския полуостров. Откриването й ще намали драстично разходите за обслужване и ще позволи тестовете да се правят на двойно по-ниска цена. Лабораторията ще се ръководи от проф. Алексей Савов, завеждащ националната генетична лаборатория.

Медицинският център към болницата ще предлага най-новата и модерна апаратура в областта на извънболничната АГ помощ- офис хистероскопия, вагинално подмладяване, спектрален скриниг за рак на шийката на матката, скрининг за рак на гърдата, фетална морфология на всички нива, женска консултация и др. Центърът ще се ръководи от д-р Мирослав Георгиев и д-р Иван Диков.

Един от най-сериозните проблеми, свързани с бременност при жени след 30-ата година, са заболяванията, свързани с генетични аномалии на плода. От днес "Майчин дом" разполага със собствена лаборатория за изследване на тези заболявания. СБАЛАГ "Майчин дом" се ръководи от доц. Иван Костов, в болницата работят 650 служители, които се грижат за 30 хил. пациенти годишно. Броят на извършените раждания само за 2017 година достига 3910. "Майчин дом" е най-голямата и най-старата специализирана АГ болница в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай