Кирил Ананиев: Няма законова пречка да поискам оставката на шефа на НЗОК

Кирил Ананиев: Няма законова пречка да поискам оставката на шефа на НЗОК | StandartNews.com

Здравният министър Кирил Ананиев обвини шефа на НЗОК в лъжа и заяви, че няма пречка да му поиска оставката. Той съжали, че един финансов проблем се е превърнал в политически.

"Нямам и законова пречка при определени условия да поискам неговата оставка, тъй като министърът провежда политиката в здравеопазването", обясни той по Нова телевизия. Той изрече поне 6 неистини, обобщи здравният министър, като отново повтори, че най-напред шефът на НЗОК е отричал да е писал писмо до парламента за дълговете на Касата, след това е казал, че неговият подпис е фалшифициран.

Ананиев отрече още, че за 4 месеца Плочев само веднъж се е виждал с него. За последно дори го поканил в кабинета си преди избухването на скандала с писмото до НС. Това е една от лъжите, колко други лъжи изрече, възмути се здравният министър.

Ананиев потвърди, че е говорил миналия петък със Славчо Велков, но и с останалите парламентарни групи, за да ги убеди, че не са верни твърденията на управителя на НЗОК. Не го възприемам като удар върху мен, според мен сам се забърка в тези неща, допусна Ананиев по адрес на Плочев, като добави, че шефът на Здравната каса не познава нормативната уредба и закона за здравното осигуряване.

Не мога да си представя, че един такъв достоен лекар може да се забърка в политически игри, коментира Ананиев. По повод твърдението на Славчо Велков, че министър е заплашвал Плочев, че няма да си намери работа в държавна болница, ако не си подаде оставката, министърът заяви: "Не бих постъпил така, че да заплаша друг човек". Български гражданин няма да остане без лечение, гарантира още здравният министър.

Той уточни, че въпросните 270 млн. лв. дългове към немски здравни каси са разсрочени с допълнителни споразумения. За тази година е планирано да изплатим 70 млн. Няма финансови причини да бъде отказано лечението на български гражданин, обеща Кирил Ананиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай