Казваме за донорството в регистър

Сега 70% от близките отказват даряването в случай на мозъчна смърт

Казваме за донорството в регистър | StandartNews.com

София. Всеки, който подкрепя донорството, да може да го заяви в официален регистър. Това предлага директорът на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Марияна Симеонова. Според нея това би помогнало за увеличаване на трансплантациите у нас.

Регистърът ще се поддържа от агенцията. Данните в него пък може да подават личните лекари. Така ще се даде възможност на всеки, който подкрепя даряването на органи и тъканиq да го заяви официално приживе. Това би помогнало на близките му да вземат правилно решение в случай на мозъчна смърт.

В момента агенцията поддържа регистър само за българите, които не желаят да даряват органи. Те са около 2800. Всички останали по подразбиране са потенциални донори. В случай на мозъчна смърт обаче лекарите искат съгласието и на близките им. За съжаление в 70% от случаите те не го дават. Основните причини за това са липсата на информация за донорството и недоверие в системата, казва д-р Симеонова. Ако мнението на близките е вписано в регистър и е ясно, близките им биха могли да вземат по-лесно информирано решение.

Д-р Симеонова предвижда да се увеличи и броят на болниците, където се издирват пациенти в мозъчна смърт. Също така всяка донорска база да разполага поне с двама координатори.

Какви са другите идеи на д-р Марияна Симеонова за стимулиране на трансплантациите четете в интервю с нея в четвъртък във в. "Стандарт" и на standartnews.com.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай