Падна новият ред за ТЕЛК /ОБНОВЕНА/

Падна новият ред за ТЕЛК /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Новият ред за ТЕЛК падна вчера - ден преди националния протест с инвалидни колички на жълтите павета, организиран от национално представителните организации на хората с увреждания у нас. Министерството на здравеопазването изтегля проекта за промени в системата на медицинската експертиза, съобщи ресорният министър Кирил Ананиев. "По изрично указание на премиера Бойко Борисов и след проведена среща при него, заедно с вицепремиера Томислав Дончев, министър Владислав Горанов и министър Бисер Петков, решихме да изтеглим предложения проект за изменение и допълнение на Правилника и Наредбата за медицинска експертиза", обясни Ананиев на брифинг.

В началото на април с промени в правилника и наредбата бе предложено решенията за ТЕЛК да се издават по нова скала, като всяка диагноза дава определен процент. Идеята, която взриви хората с увреждания, бе ТЕЛК да дава процент инвалидност само за основното заболяване, но не и за придружаващите го, както е в момента. Мотивът на здравното ведомство бе, че сега хора с леки и неинвадилизиращи ги заболявания, но много на брой, попадат неоснователно в категорията с тежко увредените. "Целта на министерството не е да ощетява правата на инвалидите, а точно обратното, увери Ананиев. "Ще направим промени само когато има пълен консенсус между всички", увери здравният министър. И обясни, че промените били предложени от медицинската гилдия и националните консултанти. Идеята била да се премахне субективизмът и да се повиши контролът. В момента имало случаи, при които пациент с диабет и нарушено зрение можело да бъде по-ощетен от човек с повече на брой, но по-незначителни заболявания. Според министъра на здравеопазването сегашната методика дава възможност на пациенти с повече болести, които не са много сериозни, да имат по-висока пенсия от човек с една диагноза, но тежка.

Кирил Ананиев каза, че е предложил среща на представителите на организациите на хората с увреждания в 15 ч. днес. Те приели, но за 10 ч. в петък. Така протестът в 11 ч. на жълтите павета остава, съобщи министърът. И допълни, че автобуси вече пътували към София.

Около 6 000 души от цялата страна се очаква да се съберат днес пред Министерски съвет. Протестиращите заявиха, че ще извадят инвалидните си колички. Зад тях застана и КТ "Подкрепа". Хората с увреждания ще пристигнат в София на три лъча с 90 автобуса. Те категорично обявиха промените в модела за медицинската експертиза и ТЕЛК за дискриминационни. Според тях поправките ще лишат много хора от инвалидните им пенсии - единствения доход, който имат и ще оставят децата с увреждания без социални асистенти. Хората се обявяват и против оценката на работоспособността и включването само на едно водещо заболяване в решението на медицинската експертиза.

Майките на деца с увреждания пък настояват за равнопоставеност във финансовото подпомагане на младежите, навършили 18 г. спрямо непълнолетните. Според тях няма разлика в нуждите на човек с увреждания на 17 и на 18 години.

"Да, трябва да има промени - да не може на паркинг със инвалиден стикер да спре голям черен джип", коментира шефът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Според него трябва да се сложи край и на практиката здрави и прави хора в дадено населено място да са с ТЕЛК-ове от един и същи лекар. "Но най-лесно е да посегнеш на тези хора, които са безпомощни", заключи Манолов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай