18:20 ч.

15.08.18

1 мин.

0

0

0

Честваха Деня на спасението във ВМА

от редактори |

Честваха Деня на спасението във ВМА

С минута мълчание и вой на сирени за 14-а поредна година пред Паметника на загиналите медицински чинове пред ВМА бе отбелязан Денят на спасението - ден, в който свеждаме глави за почит пред подвига на над 130-те лекари и медицински сестри, полицаи, доброволци и граждани, пожертвали себе си, за да дадат живот на хора в беда. Това съобщиха от пресслужбата на ВМА.


Денят на спасението е създаден през 2005 г. по инициатива на д-р Тотко Найденов, главен редактор на в. "Български лекар", с подкрепата на Военномедицинска академия и със съдействието на Министерството на здравеопазването, Българския лекарски съюз (БЛС), Българския червен кръст (БЧК) и синдикатите.


На традиционната церемония началникът на ВМА бригаден генерал проф. д-р Венцислав Мутафчийски е припомнил, че и в момента имаме три мисии в чужбина - в Афганистан, Босна и Херцеговина и Мали, при които всеки ден се спасяват животи. "За съжаление, в последните 5 години имаме два случая на колеги, загинали по време на дежурства. Нашата професия е изключително стресова заради отговорните решения, които трябва да се вземат", е посочил още д-р Мутафчийски.


В памет на саможертвата на загиналите са поднесени венци от името на президента Румен Радев и министър-председателя Бойко Борисов, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, началника на отбраната ген. Боцев.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент