Честваха Деня на спасението във ВМА

Честваха Деня на спасението във ВМА | StandartNews.com

С минута мълчание и вой на сирени за 14-а поредна година пред Паметника на загиналите медицински чинове пред ВМА бе отбелязан Денят на спасението - ден, в който свеждаме глави за почит пред подвига на над 130-те лекари и медицински сестри, полицаи, доброволци и граждани, пожертвали себе си, за да дадат живот на хора в беда. Това съобщиха от пресслужбата на ВМА.

Денят на спасението е създаден през 2005 г. по инициатива на д-р Тотко Найденов, главен редактор на в. "Български лекар", с подкрепата на Военномедицинска академия и със съдействието на Министерството на здравеопазването, Българския лекарски съюз (БЛС), Българския червен кръст (БЧК) и синдикатите.

На традиционната церемония началникът на ВМА бригаден генерал проф. д-р Венцислав Мутафчийски е припомнил, че и в момента имаме три мисии в чужбина - в Афганистан, Босна и Херцеговина и Мали, при които всеки ден се спасяват животи. "За съжаление, в последните 5 години имаме два случая на колеги, загинали по време на дежурства. Нашата професия е изключително стресова заради отговорните решения, които трябва да се вземат", е посочил още д-р Мутафчийски.

В памет на саможертвата на загиналите са поднесени венци от името на президента Румен Радев и министър-председателя Бойко Борисов, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, началника на отбраната ген. Боцев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай