Болниците нямат пари за млади лекари

Болниците нямат пари за млади лекари | StandartNews.com

Трябва да им плащат заплати, обявили засега само 170 места

Големите университетски болници ще обучават по-малко млади лекари, отколкото досега. Причината са новите условия на здравното министерство, според които клиниките трябва да плащат за работата на бъдещите специалисти. Досега това основно правеха държавата или родителите на младежите.

170 са местата за специализанти, които обявиха 123-те акредитирани болници месец след като влязоха в сила новите правила за финансиране, сочат данните на здравното министерство. Преди промените обаче тези клиники бяха заявили 1313 бройки. Намаляване на местата наблюдават и самите млади медици.

"Новата наредба е стъпка в правилната посока, но се притесняваме, че обявените места в болниците са по-малко", каза д-р Радислав Наков от гражданска инициатива "Млади лекари за ново здравеопазване". Наблюденията на медиците показват, че големите университетски болници са отпуснали по-малко места. В "Св. Георги" и ИСУЛ засега няма бройки, а в "Александровска" са 12, което е много по-малко в сравнение с предишни години, каза д-р Наков. Положението в големи частни болници, които са обучавали специализанти, е аналогично.

Причината за редукцията е, че болниците нямат планирани средства, за да наемат младите лекари, обясняват мениджърите им. Освен това медиците без специалност не се броят за част от екипа, когато трябва да се сключи договор със здравната каса. От нея обаче идват парите на болницата.

Според ведомството на Петър Москов проблеми няма, а през следващите месеци болниците трябва да пуснат още бройки. През миналата година болниците заявиха 2820 места, но реално се заеха 814 заради недобрите условия за специализация, обясниха още от здравното министерство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай