Лазер премахва хемангиоми и стрии бързо и без болка

 Лазер премахва хемангиоми и стрии бързо и без болка  | StandartNews.com

При кожен проблем търсете дерматолог, за да получите точна диагноза, казва д-р Айлин Шеф

Д-р Айлин Шеф е специалист по кожни и венерически болести. Отличена е с престижната награда „Златен Хипократ" и „Почетен знак на Български лекарски съюз". Специализирала е в престижни университетски клиники и центрове в Испания, Австрия, Франция, Великобритания и България. Специално сертифицирана е за работа с лазери и светлинни системи за естетични цели, както и за провеждане на специфично и високо информативно изследване на съмнителни кожни образувания, наречено дерматоскопия. Д-р Шеф е автор и съавтор на над 40 научни публикации в български и международни специализирани научни списания и сборници. Има множество участия в национални и международни конгреси и обучения като лектор и демонстратор. Въпреки натоварения си график д-р Шеф намира време да предаде професионалния си опит на бъдещите млади лекари към Медицински факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски", където е хоноруван преподавател.

- Д-р Шеф кои са най-често срещаните кожни проблеми, с които се сблъскват хората в съвременното си ежедневие?
- Малцина са тези, които са лишени от някакъв род кожни проблеми. В някакъв етап от нашия живот всеки от нас се сблъсква с някакъв кожен проблем- било то много сухата кожа, която лесно започва да се зачервява , често срещания атопичен дерматит или пък по-сериозните кожни заболявания като псориазис, от който страдат между 2 и 4 % от нашето население или пък едно от най-честите и лесно разпознаваеми от пациентите заболявания като акнето, което е често срещано не само при тинейджърите, но и при жени над 30-35 години. Тук е момента да обърна внимание, че когато се сблъскаме с даден кожен проблем е редно да се обърнем към дерматолог, защото много от заболяванията в дерматологията си приличат клинично и е необходим специалист, който да направи правилната диференциална диагностика и да постави точната диагноза, за да може да се проведе съответното правилно лечение.

- Вие се занимавате също така и с алергология. Може ли лесно да бъде объркан обрив, характерен за дадено заболяване с алергичен?
- Много често в моята практика срещам пацинети, които са погрешно диагносицирани за някакво алергично заболяване. Наскоро имах такъв случай на пациент, който дойде при мен с диагноза контактен алергичен дерматит, който упорито не минавал, напротив. По време на клиничния преглед установих, че се касае за състояние, известно като херпес зостер. Провежданото лечение за контактен дерматит при този пациент например, освен че е противопоказно, бе влошило неговото реално заболяване. Ето защо за всяко едно изменение по кожата трябва да се консултираме с опитен дерматолог. Нека и пацинетите не се самолекуват, а лечението да се провежда от специалист.

- В практиката си се сблъсквате и с много тежки и редки заболявания, каквото е плоският хемангиом. Бихте ли разказали малко повече за него?
- Родилните червени петна по кожата, така наречените плоски хемангиоми или още "port-wine stain", са съдови малформации, с които пациентите се раждат. Те се забелязват още след раждането на детето. Обикновенно заемат областта на лицето- половината буза, челото, по хода на долната челюст, и се проявяват под формата на бледо червено или розово петънце. Обикновено родителите забелязват, че с течение на времето тези петна не избледняват и не отшумяват, а започват да стават все по-интензивно червени. Единственият начин за ефективно повлияване и лечение на тези редки съдови малформации е съвременното третиране с лазерни системи, с което се занимавам от години.

- Каква е методологията при поставянето на диагнозата?
- Диагнозата е изцяло клинична и много лесно би могла да бъде поставена от лекар специалист, който има опит в този дял от дерматологията. Понякога се налага да бъдат направени някои инструментални изследвания, като например скенер или магнитен резонанс с цел изключване на засягане на вътрешните органи, съответно на мозъка и на други кръвоносни съдове. За щастие, в голямата си част при тези съдови аномалии се засяга само кожата. Пациентите, които се обръщат към мен за помощ, са от бебета на по няколко месеца до възрастни пациенти, които едва сега разбират, че тяхното заболяване има своето лечение.

- Това заболяване може ли да бъде определено като вродено и по какъв начин може да повлияе на вътрешните органи на човека?
- Да, то е точно такова, защото пациентите се раждат с тези съдови аномалии. Тъй като силно разширените кръвоносни съдове могат да бъдат разположени не само в областта на кожата, е възможно да бъдат засегнати и вътрешни органи. Например когато плоският хемангиом обхваща окото и прилежащата област на челото, съществува вероятност да бъде засегнат и мозъка. В такива случаи, освен споменатите по-горе образни изследвания, които следва да бъдат направени, също се налага да работим съвместно с невролози с цел поставяне на правилната диагноза и респективно провеждне на по-нататъчно лечение, ако такова е необходимо.

- Казвате, че плоският хемангиом се повлиява единствено с лазер. Какъв е минималният брой процедури?
- Броят процедури, които са необходими за изчистването на тази съдова малформация зависи от нейното разположение. По време на разработването на моя дисертационен труд, посветен на приложението на лазерните и светлинни системи в дерматологията, стигнах до заключението, че малформациите, които са локализирани в средната част на лицето се повляват много по трудно в сравнение с тези, разположени в други зони, като например брадичката и челото, където за постигането на добри резултати са нужни по-малък брой процедури. Освен от локализацията, успеваемостта и броят процедури зависят и от други индивидуални и времеви фактори. Затова по време на консултацията казвам на пациентите само ориентировъчния брой процедури, с които би могъл да бъде постигнат оптимален резултат, без да може абсолютно точно да се каже колко ще са те.

- Лазерът, с който се третира това състояние, намира ли приложение и при други дерматологични проблеми?
- Този тип лазер, с който работя при третиране на съдовите аномалии, е от изключително висок клас и предоставя възможност за работа и при други индикации. Освен за третиране на хемангиоми и други съдови аномалии, с тази апаратура изключително успешно се повлияват например стриите, които са един много често срещан проблем, представляващ нарушаване целостта на кожата от разкъсване на еластичните влакна на дермата в резултат на някакъв стимул.

- По какъв начин той въздейства и заличава стриите?
- Лазерът възпроизвежда лазерен импулс, чрез който се правят множество миниатюрни дупчици в дермата, като по този начин организмът се стимулира да синтезира нов колаген. В рамките на 28 дена тези дупчици се заместват с нова тъкан, която е здрава и еластична. Необходими са средно между 4 и 6 процедури, за да се постигне отличен резултат - стрията да се свие и запълни и кожата да изглежда максимално здрава.

- Какви са предимствата на лазерната процедура?
- Първото и основно предимство на този апарат, е че той е с доказани хистологични резултати и е първият одобрен и сертифициран от FDA (Комисията за храни и лекарства в САЩ). Второто предимство е, че процедурите са неболезнени, не водят до кървене и секреция, няма охлузвания на кожата и пациентът може да се върне веднага след процедурата към нормалния си ежедневен, социален и работен режим. Не е необходимо да слагат превръзки, не се налага да се обработват рани. Тази процедура създава един прекрасен комфорт на пациента.

- При повечето лазери е необходимо да се спазват определени изсквания. В този случай има ли такива?
- Разбира се. Както при използването на повечето лазери, така и при този е желателно по време на процедурите и месец след приключване на последната, пациентите да не се излагат на слънце и да не посещават солариуми. Именно поради тази причина есенно-зимният и пролетният сезони са най-подходящи за такъв тип лазерни процедури.

- След приключване на процедурите необходима ли е някаква поддържаща терапия?
- Самият факт, че при един пациент са се появили стрии говори, че неговата кожа не е толкова еластична. Поради това винаги препоръчвам на пациентите, които имат склонност към поява на стрии, да използват правилните измиващи и омазняващи продукти; да подхранват добре своята кожа с цел превенция от поява на нови такива.

- Бихте ли дали няколко комплексни съвета за това как да се грижим за кожата през зимния сезон?
- През есенно-зимния сезон силно препоръчвам да се използват измиващи продукти, които да не изсушават горния слой на кожата- такива, запазващи максимално нейната влага, и едновременно с това да се ползват също подходящи по-плътни кремове и балсами, които да я подхранват. В този период е хубаво пациентите да се консултират със своя дерматолог, за да може да се премине към една друга, подходяща за съответния тип кожа, козметика, различна от тази, която сме използвали през пролетта и лятото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай