18:35 ч.

28.10.15

2 мин.

1046

1

0

ВСС се жалва от Горанов в Брюксел

от Стандарт |

ВСС се жалва от Горанов в Брюксел

Членовете на Висшия съдебен отново възразиха срещу финансовия министър Владислав Горанов и опитите, според тях, изпълнителната власт да влияе върху независимостта на съдебната система. От ВСС изразиха несъгласие с изготвения от Горанов проект за бюджет на Темида за 2016 г. в частта на разходите, както и относно отпадането на предложените от ВСС разпоредби за ал. 6 и ал. 9 към чл. 2 от Проекта на закон за държавния бюджет на България.


Хората на Горанов предлагат с около 70 млн. лв. по-малко от предложението на кадровиците. МФ дава бюджет в размер на 473 млн. лева, а не на 542 млн. лв., колкото са необходими за правилното функциониране на съдебната власт. От ВСС се аргументираха, че броят на магистратите в сравнение с другите държави е по-малък и щатът в системата изобщо не е толкова голям, колкото се опитват властимащите да го представят. За пореден път бе изразено недоумение и възмущение от бездействието на НАП по отношение на събирането на вземанията на съдебната власт. Правосъдният министър Христо Иванов се опита да притисне кадровиците, аргументирайки се, че ВСС трябва да приеме конкретни краткосрочни и дългосрочни стъпки, за да има база за диалог на предстоящата утре среща с финансовия министър. Кадровиците обаче контрираха, че не може да се правят планове извън годишната програма на съвета, защото ако напишат отделни планове, това означава, че работят под натиска на изпълнителната власт и МФ.


От ВСС изразиха несъгласие с готвената промяна в бюджета, както и срещу нарушената бюджетна процедура. Оказа се, че проектобюджетът е получен във ВСС само два дни преди неговото гласуване в Министерския съвет в петък. Така, че да няма никакво време за обсъждане и съгласуване. "Ако предложението за промяна на чл. 218 от ЗСВ се приеме, всяка година в правомощията на НС ще бъде да определя възнагражденията на магистратите. Това значи зависимост от волята на парламента, ще се увеличи зависимостта на съдебната власт от другите две власти. По този начин ще се премахне една от най-сериозните гаранции за независимостта, а именно нейната финансова независимост", заяви членът на ВСС и председател на бюджетната комисия Михаил Кожарев. Кадровиците решиха да сигнализират Комитета на министрите на Съвета на Европа, Венецианската комисия, Консултативния съвет на европейските съдии, Консултативния съвет на европейските прокурори и Европейската комисия за нарушаване на международно изразени стандарти за независимостта на съдебната власт.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 14:43 · 30.10.2015
Половин милиард за хора които в по-голямата си част не си вършат служебните задължения, а в някои случаи с повишен обществен интерес, ги саботират. В държава, където е привилегия да работиш за 500 лева на месец и тези са ви много господа хотелиери!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент