Съд реши в полза на държавата срещу Сакскобургготски за двореца Врана

Съд реши в полза на държавата срещу Сакскобургготски за двореца Врана | StandartNews.com

Дворецът "Врана" е собственост на държавата, а не на Симеон Сакскобургготски, реши съдия Петя Алексиева от Софийския градски съд. Уважен е искът на държавата, съобщиха от съда. Дворецът и парка или иначе казано целият комплекс, в който влиза централна сграда на двореца с площ от 2013 кв. м., още над 20 постройки, оранжерии, е почти 1000 дка. Решението подлежи на обжалване пред Апелативния съд.

Решението бе очаквано, тъй като след решаващия акт на Върховния касационен съд от 2012 г. за отказа на реституция на чифлика Кричим, всички съдилища се произнасят по един и същ начин - въз основа на онова решение. Така последният български цар се оказа единствен в Европа, който не е придобил частна собственост.

Сградата на двореца, заедно с парк „Врана", е построена от цар Фердинанд в края на XIX - началото на XX век и оттогава е използвана за дом на царската фамилия, включително и от Сакскобургготски от завръщането му в България досега. От три години там се помещава и музей на Третото българско царство, създаден от него.

След последното решение за „Врана" остава да чака на първа инстанция само делото за 16-те хил. декара рилски гори. А на последната върховна инстанция са в процес на обжалване решенията за Царска Бистрица и земеделското стопанство „Врана" (ползвано от бившето УБО).

През ноември 2017 г. правителството и Симеон Сакскобургготски показаха намерение да сключат споразумение за имотите извън онези, за които вече се е произнесла последна инстанция. Но Обединените патриоти в лицето на ВМРО и "Атака" се обявиха против и премиерът Борисов не посмя да продължи разговорите.

В Европейския съд в Страсбург очакват решение две жалби на Симеон Сасккобургготски, както и една за мораториума на парламента от 2009 г., поставящ под възбрана реституираните имоти до приемането на закон, но такъв и досега не е изготвен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай