Прокуратурата отказа да разследва дясната ръка на президента

Прокуратурата отказа да разследва дясната ръка на президента | StandartNews.com

Софийска градска прокуратура отказа да образува разследване за нерегламентиран достъп до класифицирана информация от началника на кабинета на президента.

Според държавното обвинение липсват данни за извършено престъпление и недопускане на нарушения от страна на Иво Христов, както се твърди в сигнала, подаден преди време срещу него от тогавашния депутат от ГЕРБ Антон Тодоров.

Според него, при изпълнение на функциите му на член на Временната комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет, се е запознал със секретна шифрограма от посолството ни във Вашингтон, адресирана до Христов, въпреки че той няма достъп до секретна информация.

Прокурор от СГП обаче извършил лична проверка, при която е установено следното: На 26.02.2017 г. в администрацията на президента е постъпила грама от МВнР, съдържаща класифицирана информация, представляваща „държавна тайна", маркирана с гриф за сигурност „Секретно". Документът е регистриран в съответния входящ регистър и е предоставен на главния секретар на администрацията на Румен Радев - Димитър Стоянов.

В хода на проверката е установено, че макар в документа, съдържащ класифицирана информация, да е посочено име на получател - Иво Христов, той не му е предоставян от регистратурата, тъй като няма достъп и не е преминал съответните изискуеми по закон обучения.

Фактът, че е посочено конкретно лице като получател върху документ, съдържащ класифицирана информация, не задължава служителите от регистратурата да му го предоставят. Установено е, че независимо дали документът е адресиран до началника на кабинета, в случай, че съдържа класифицирана информация, той се докладва на главния секретар, каквото е сторено и със секретната грама, уточниха от прокуратурата.

В администрацията на президента са спазени всички изисквания на законодателството и не са установени нарушения при обработването и съхраняването на класифицирана информация, както и условията и реда за предоставяне на достъп до нея, завършва съобщението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай