Министър и шефове бяха на разпит в следствието за катастрофата край Своге

Снимка: БГНЕС

Министър и шефове бяха на разпит в следствието за катастрофата край Своге | StandartNews.com

След повече от три часа разпит регионалният министър Николай Нанков, председателят на УС на АПИ инж. Светослав Глосов и директорът на Института по пътища и мостове инж. Веселин Димитров излязоха от Националното следствие.

Първият анализ на асфалта на пътя край Своге, където на 25 август стана тежък пътен инцидент, при който загинаха 17 души, е показал, че е трябвало да се слагат съвсем друг вид материали. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков, където се яви като свидетел.

Той посочи, че цялото трасе от пътя е предвидено за тежко и средно тежко движение и поради тази причина е трябвало да се слагат съвсем други материали от тези, които първият лабораторен анализ е показал, че са използвани. Нанков предположи, че може да се наложи да се ползват услугите и на международна лаборатория. Той коментира, че това е второкласен път, изпълняван по програма "Транзитни пътища" - за транзитен трафик, за големи натоварвания, което означава, че настилката трябва да е от най-високо качество, основно в износващия слой.

Нанков увери, че участъците от пътя, където има дефекти, ще бъдат ремонтирани максимално бързо. Той уточни, че единият участник от консорциума вече е отстранил дефектите по своя участък. Другият участник вчера е депозирал писмо до АПИ, че ще отстрани проблемите в неговия участък в София-област. По думите му след слагането на знака за ограничение от 30 км/ч в участъка, където стана катастрофата, средната скорост там в момента е около предишното ограничение (40 км). В момента там са поставени светещи лампи, полицейски екипи контролират движението. Екипи на АПИ почистват храстите.

Мантинелата на участъка на пътя край Своге не е част от проекта и не е част от пътната инфраструктура, защото е в урбанизирана територия. Агенция "Пътна инфраструктура" не е поставяла мантинелата, защото пътната агенция отговаря за пътя "от бордюр до бордюр". Това каза председателят на УС на АПИ Светослав Глосов.

По думите му за тротоара и мантинелата отговаря общината, а не АПИ. "Отново сме сезирали общината за тази мантинела. Спекулираше се, че сме я отремонтирали некачествено. Не, не сме отремонтирали и не сме я поставяли", добави Глосов.
Светослав Глосов уточни, че този участък от пътя не е посочен от Пътна полиция като участък с концентрация на пътно-транспортни произшествия.

Нанков заяви, че ще има наказани за катастрофата край Своге и че част от консорциумите са започнали да отстраняват дефектите по пътя край Своге. Той допълни, че се явява в качеството си на свидетел и че може да поеме и морална, и политическа отговорност за инцидента с автобуса.

Нанков коментира и позицията, с която излязоха от фирма „Трейс груп" по-рано днес, а именно, че в настилката няма забранен елемент, който да е бил вложен. „В следващите дни най-вероятно ще се намеси международна лаборатория, която ще изследва асфалта", заяви регионалният министър. Той уточни, че пътят е подходящ именно за тежкотоварни автомобили и не приема обвиненията.

От прокуратурата съобщиха, че в Националната следствена служба са разпитани 20-те членове на Държавната приемателна комисия, извършила окончателното приемане на пътя след ремонта му. Те са представители на различни институции - АПИ, Областно пътно управление, МВР, РИОСВ-София и РИОСВ-Враца, Районните служби „Пожарна безопасност и защита на населението" в Мездра и Своге, Столична община, общините Мездра и Своге, както и представители на фирмите, осъществявали проектирането, инженерния надзор и изпълнението на пътя.

Органите на досъдебното производство са получили искане от АПИ за започване на ремонт на пътния участък, в който настъпи произшествието. Такова разрешение няма да бъде дадено преди от пътната настилка на това място да бъдат иззети проби, които да бъдат ползвани при експертизи за установяване на състоянието, състава и начина на изпълнение на асфалтовия път.

На 31 август такива проби ще бъдат иззети от следователи. На АПИ и МВР е възложено създаването на необходимата организация за това и оповестяването й. Започването на ремонт на пътния участък ще бъде разрешено без каквото и да е забавяне, но само след вземането на проби от настилката на конкретния пътен участък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай