Гешев: Обвинението срещу Иванчева е за търговия с влияние

Гешев: Обвинението срещу Иванчева е за търговия с влияние | StandartNews.com

Обвинението срещу кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева е за търговия с влияние. Това се разбра от извънреден брифинг на прокуратурата.

Иванчева бе задължана при зрелищна акция вчера по обяд пред Спортната палата.

Досъдебното производство срещу нея било от месец февруари, а проверката - от декември, обясниха прокурорите.

Методът на Иванчева - натиск, маскиран като борба за правата на хората, обясни прокурор Гешев.

Методът на Иванчева бил - да бави преписките. При обиска в кабинета й в общината в "Младост" пили намерени много папки с преписки, обясни прокурор Гешев. По този начин били спирани дори инвеститори "клас А".

Това е изнудване, стандартен подход в тази община. И в дома на кметицата бяха намерени такива преписки, продължи Гешев. Освен това се искало конкретните подобрителни дейности в квартала да се извършват от определена фирма.

"Това е цялостната картина, а в частност - от човека, който и да е той, е имал заповед за изменение на устройствения план. Има процедура, формална, по която общината е длъжна да обяви на заинтересованите лица. Тя трае една седмица. Но в един момент се оказва, че седмицата минава, минава и година и започват разговори "какво се случва". Така се провеждат десетки срещи, на човекът му писва и пуска жалба. В един момент се свързват с него определени посредници, казват му, че кметицата е много възмутена от това, че той пише жалби и че затова проблемът му няма да се разреши. И така се стига до това, че цената е 20 евро на кв.м, общо - 250 хил. евро. Плюс това, защото той има инвестиционни намерения, съвместната дейност трябва да продължи за още около милион евро, но в резултат на преговори цената е стигнала половин милион", разказа хода на действията на правозащитните органи прокурор Гешев.

Очаквайте подробности!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай