Цветанов: Във фонд "Пътна безопасност" вече има 60 милиона /ОБНОВЕНА/

Покриват пътищата с камери за средна скорост

Цветанов: Във фонд "Пътна безопасност" вече има 60 милиона /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Можем да констатираме, че и към днешна дата постъпленията се увеличават, но средствата от Фонд „Пътна безопасност" не се разходват за нещо голямо, за политика, която да може да даде ефект. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов на обществено обсъждане на проект за Закон за движение по пътищата.

„Във Фонд „Пътна безопасност" вече са се натрупали около 60 млн. лева. Те могат да допринесат много за пътната безопасност", заяви той. „В Директива на ЕС от 2010 година е записано, че до 2020 година жертвите по пътищата трябва да бъдат наполовина", изтъкна Цветан Цветанов. „През всички тези години правителството е полагало максимални усилия да се променя законодателството и да се подобрява работата. Положените усилия са в период, когато жертвите по пътищата бяха около 1000 на година, а достигнаха нива от около 600-670", каза още той.

Цветанов разясни и за какво ще се харчат събраните приходи.

"Събраните пари от глоби на пътя да бъдат използвани за пътна инфраструктура и за пътна безопасност. Такъв фонд съществува, но не се използва по предназначение, обясни той. - Темата пътна безопасност може би е първа по негативните хроники, които четем всеки ден. Ние трябва да следваме европейска директива, според която през 2020 година жертвите по пътищата трябва да бъдат двойно по-малко спрямо 2010-а. Пътната безопасност винаги е била приоритет в работата на правителството. И мисля, че намаляването на жертвите от 1000 до около 600 е нещо добро, но разбира се, когато стане някой по-тежък инцидент, се замисляме какво още можем да направим", коментира Цветанов, като уточни, че е важна и работата в посока промяна на манталитета на шофьорите.

"Смятам, че същото така част от дебата е и това как могат да бъдат използвани средствата, събрани от глоби. Как нарушителите да инвестират в пътната инфраструктура и пътната безопасност", допълни Цветанов, като уточни, че вече действа подобен проект и съществува фонд, в който вече е събрал солидна сума.

"За голямо съжаление можем да констатираме, че постъпленията се увеличават, но постъпленията не се разходват за нещо голямо. Вече са се натрупали 60 милиона лева. А тази сума може да се използва за пътната безопасност", каза още депутатът от ГЕРБ.

Той лансира и идеята да се въведе система от камери на пътищата, които да засекат средната скорост на пътя и призова в процеса да се включи и местната власт.

„Местната власт трябва да бъде партньор в борбата по пътищата. Тя трябва да участва активно, тъй като в момента се смята, че това е задача на МВР и в някаква степен на МРРБ там, където говорим за инфраструктура.

Трябва да подобрим и подзаконовите нормативни актове. Видяхте, че се оказа, че голяма част от зебрите не отговарят на изискванията. Трябва МРРБ да подобри тази нормативна уредба. Трябва да работим и в образованието, защото тези, които днес са деца, утре ще бъдат шофьори", допълни Цветанов.

"Да стигнем средноевропейските норми по пътищата. Това е основната цел. Или по-точно да запазим живота на хората. Защото останалото са цифри и статистика", категоричен бе министърът на вътрешните работи Валентин Радев, който откри кръглата маса.

"Затова е създадена работна група, съвместно от няколко министерства. Да разделим този закон на две или три законопроекта. Единият ангажира МВР, другите два Министерството на транспорта. Както и разбира се съществуващия Закон за движение по пътищата.

Чрез тази кръгла маса по-голяма публичност на целия този процес. Да може да се видят промените, които биха са се въвели с тези три законопроекта", обясни Радев.

В рамките на дискусията стана ясно, че основна цел е подобряване на качеството на обучението на шофьорите. Ще бъде въведен и регистрационен режим на всички серивзи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай