Служебният кабинет почва с енергетика (ОБЗОР)

Служебният кабинет почва с енергетика (ОБЗОР) | StandartNews.com

Президентът събира демократи и проевропейци за важните постове на "Дондуков" 1

Проблемите в енергетиката и еврофондовете. Това ще са първите задачи, с които ще се захване служебният кабинет. Приоритетите обяви президентът Росен Плевнелиев в Пловдив. "Задачите на министрите няма да се изчерпят с това да подготвят предсрочните избори за Народно събрание", подчерта държавният глава. От думите му стана ясно, че конкретните приоритети на временните министри ще станат ясни на 5 август - ден преди разпускането на парламента. "Към момента работя усилено по задачите. Екипите са на линия. Гарантирам, че служебното правителство ще бъде излъчено навреме и ще отразява по един обективен начин задачите, които има да се решават в държавата", каза още Плевнелиев. И подчерта, че министрите трябва да се заемат с промяна в подхода в сектор "Енергетика", при дългосрочното планиране и в още няколко сектора, които не търпели отлагане.

"Служебното правителство ще подготви реформите в тях", обясни още президентът. И посочи, че от особена важност е да се обърнем към Европейската комисия и да вдигнем нивото на доверие на Брюксел към София, както и да се отпушат замразените средства по еврофондовете по две оперативни програми. "Имаме нужда да ускорим усвояването на средства от Европа", смята той.
По думите му още е рано да се говори за конкретни имена на членовете на служебния кабинет. Държавният глава обаче декларира, че става въпрос за "хора демократи, проевропейци, силни в направленията, които представляват, и готови по поставените им приоритети да постигнат прогрес и резултати за нацията".

Междувременно стана ясно, че "Денят Х" ще бъде в четвъртък. Според депутати правителството ще подаде оставка в сряда, а в четвъртък тя ще бъде гласувана от Народното събрание. Министрите ще останат на работа до 5 август, когато и Министерски съвет, и парламентът ще бъдат разпуснати с указ на президента, с който ще бъдат насрочени и предсрочните избори, които трябва да се проведат на 5 октомври.

Държавният глава бе в Пловдив, където коментира и ситуацията в Украйна. "Ние виждаме една Русия, която очевидно не спира с подкрепата си и с провокациите си срещу териториалната цялост на една европейска държава, каквато е Украйна", заяви той и обясни, че не би нарекъл хората в Донецк и Донбас опълченци, а "сепаратисти, които използват дори и терористични методи срещу мирно население".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай