Радев: Развитието на технологиите е предизвикателство за честността на изборите

Завоеванията на съвременния свят се дължат на демократичните избори, започна приветствието си президентът

Радев: Развитието на технологиите е предизвикателство за честността на изборите | StandartNews.com

Бурното развитие на технологиите поставят редица предизвикателства пред органите, провеждащи и контролиращи прозрачността и честността на изборите в свят на фалшиви новини и атаки. Това заяви днес президентът Румен Радев при откриването на 26-та годишна конференция и общо събрание на ACEEEO - Асоциацията на органите на управление на избори от Европа, предаде БГНЕС.

Темата е: „Осъзнати гласоподаватели в дигиталната епоха". Във форума участват над 100 делегати от различни държави, участници са също вицепремиерът Томислав Дончев, вицепрезидентът „Програми" на Международната фондация за електорални системи - IFES Майкъл Светлик, генералният секретар на ACEEEO Жолт Солноки, председателят на ЦИК Ивилина Алексиева.

Конференцията е посветена на предизвикателствата, свързани с развитието на информационните и комуникационни технологии и тяхното влияние върху изборния процес, предизборните кампании и информираността на избирателите.

"Завоеванията на съвременния свят се дължат на демократичните избори", започна приветствието си президентът. И продължи: "Чрез избори избирателите осъществяват контрол и се осъществява интеграцията на обществото, тъй като разпокъсаните гласове се обединяват в единна воля и власт. Демократичните избори са критерии за демократичната власт, посочи президентът. Контролирането и отчитането на изборите е отговорна и трудна задача, която е поверена на компетентни органи в Европа, посочи той. Ние в България имаме своя път в организацията и провеждането на демократични избори, каза Радев. България е една от първите държави, които прилагат пропорционалната система за избори, а после у нас се прилага смесената система, взаимствана от други държави. Имаме и Изборен кодекс за провеждането на избори, а органът, който отговаря за тях е ЦИК".

"С дигиталния взрив на социалните мрежи заплахите са отвсякъде, в реално време те се развиват с голяма динамика и затова ЦИК работи с помощта на редица институции. Другият проблем е динамиката на движение на хора - голям брой български граждани напуснаха страната, но те имат проблеми да упражнят правото си на глас, пръснати са по всички континенти и държави. Ние като държава нямаме възможност да осигурим секции навсякъде, затова работим да осигурим електронно дистанционно гласуване. На първо място трябва да се даде възможност на всеки да гласува, да се защитят личните му данни, тайната на вота, честността и сигурността на този вот, да избегнем опасността той да бъде манипулиран", отбеляза Радев. "Ще бъда удовлетворен, ако тези проблеми се дискутират, за да имаме едни честни и демократични избори в Европа", заключи държавният глава.

"На този висок форум ще се дебатират и бъдещи насоки за подобряване на изборните технологии и практики", заяви при откриването на конференцията председателят на ЦИК Ивилина Алексиева.

"Дейността на ACEEEO има роля за насърчаване на демократичните процедури, а тази конференция ще помогне на основната ни задача за произвеждането на свободни и чести избори, каза тя. Предизвикателствата, свързани с електронното гласуване са факт, но те тепърва ще воюват за своята легитимност", поясни в словото си вицепремиерът Томислав Дончев. "За зло или за добро новите решения - електронно, машинно гласуване, машинно преброяване са свързани със съмнения в доверието", продължи той.

"Това е и политически проблем. В среда, където постистината е норма, всички предизвикателства за вземане на зряло, информирано решение са пред нас. Доколко има смисъл да се гласува по постоянен адрес, когато имаме възможност да се гласуваме чрез телефона си", запита вицепремиерът. "В момента технологично пряката демокрация е напълно възможна, второ - възможна е и всекидневната демокрация. Но ние не сме само технолози, трябва да разсъждаваме и концептуално, посочи Дончев. Все пак, опитайте се да разсъждавате какви решения ще вземем и как те ще се отразят на целия институционален ред, закрепен през последните два века. Пълната, представителна демокрация означава пълното унищожаване на този ред- така ли трябва да бъде,време е да се обърне внимание на тези предизвикателства", заключи вицепремиерът Томислав Дончев.

"Нашите основни клиенти в избирателния процес са избирателите, а експлозията на информационните технологии е реалност и избирателите трябва да се подготвят предвид огромния обем информация", заяви в приветствието си и вицепрезидентът „Програми" на Международната фондация за електорални системи - IFES Майкъл Светлик.

"Остават едва ли не няколко седмици, когато България ще поеме председателството на ЕС и е важна ролята, която играе нашата асоциация при взаимодействието в ЕС за създаването на добра нормативна система за стабилни избирателни органи", подчерта в началото на конференцията генералният секретар на ACCEEEO Жолт Солноки. "Обикновеният гласоподавател никога не е бил в по-удобно положение при упражняването на неговия вот. Знаем, че има фалшиви новини, разпространявани в световното пространство - разбира се, повлияването на гласоподавателите при оценка на избирателните резултати не е за пренебрегване, затова са важни точните източници на информация. Как да окажем помощ на избирателите да бъдат по-осъзнати е въпрос, който трябва да решим, защото избирателните органи, естествено, са на първа линия", подчерта Солноки. "Много са въпросите, на които ще търсим отговори не само днес и утре, а през следващите месеци", добави той.

"По време на десетките ми наблюдателни мисии по време на избори съм изразявала увереността си в новите технологии", заяви и българският еврокомисар по цифровите технологии Мария Габриел във видео обръщение към участниците в конференцията. "На първо място трябва да правим информиран избор, имаме широко поле за разпространение на информация, благодарение на интернет, но днес сме изправени пред предизвикателството да откроим истинската информация. Трябва да имаме осъзнат избор в цифровата ера", посочи Габриел и изброи предстоящи инициативи в борбата с фалшивите новини. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай