Нинова пак обвини Борисов

Кога западните вериги у нас ще плащат европейски заплати на работничките, пита лидерът на БСП

Нинова пак обвини Борисов  | StandartNews.com

Лидерът на БСП Корнелия Нинова упрекна Бойко Борисов, че е подкрепил промяната на директивата за командировките в ЕС, за която настоява президентът на Франция Еманюел Макрон."Общото впечатление е, че Борисов приема безусловно тази заявка", заяви тя на специална пресконференция и допълни, че за разлика от Борисов, президентът Румен Радев поставил социалните права на преден план.

Тя се разграничи и от Сергей Станишев. Президентът на ПЕС също изказа подкрепа за Макрон. "Какво смята президентът на ПЕС, е по-скоро позиция на ПЕС, БСП си има своя политическа позиция", отсече Нинова.

Ние сме против Европа да се развива на две скорости. Смятаме, че предложенията, които идват от френска страна, застрашават някои основни принципи на Европейския съюз. Мога да дам пример със свободното движение на хора и стоки, продължи тя. 

В парламента приехме промени в Трудовия кодекс. Ние задаваме един въпрос: Кога големите австрийски, германски и френски вериги ще започнат да плащат на една продавачка същата заплата, както в техните страни? Това е големият въпрос, попита Корнелия. 

БСП се притеснява за спазването на равните права на българите у нас, които работят за западни фирми и получават в пъти по-малко, отколкото работници в същите компании, но на Запад, каза още Нинова.

Евродепутатът от ПЕС Петър Курумбашев също обяви, че е против позицията на Сергей Станишев. "Това е протекционистки опит на определени държави да бъде защитен техният национален пазар, което противоречи на правото на ЕС. Затова България трябва да бъде много внимателна, когато се иска такава подкрепа за директивата в замяна с едно наше ефимерно обещание за влизане в Шенген", отсече Курумбашев.

Социалистите ще поставят актуални въпроси към социалния и финансовия министър по темата за промяната на директивата, зад което стои Франция, като се притесняват най-вече за това как ще се отрази тя на дефицита в НОИ и приходите от транспортния бранш за България, който е вторият след туризма.

Предложенията на министър Владислав Горанов за промени в Закона за публичните финанси отново ще ощетят общините. Това е стара политика на ГЕРБ. Тяхната цел е да отпускат средства от излишъка на избрани от тях общини, а другите да се оправят както могат. На всички е ясно, че към българските граждани се подхожда диференцирано, спрямо това в коя община живеят и най-вече от кого е управлявана. Ще се борим срещу тази несправедливост, завърши Нинова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай