ГЕРБ: БСП са интриганти с вътрешни проблеми и разделят нацията /ОБНОВЕНА/

ГЕРБ: БСП са интриганти с вътрешни проблеми и разделят нацията /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Не смятаме, че искането на вот на недоверие става с магическа пръчка и не можеш веднага да станеш алтернатива на сегашното управление. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов след разширено заседание на Изпълнителната комисия на партията в отговор на - както ги определиха - "лъжите и манипулациите" на БСП на вчерашния й конгрес. На пресконференцията присъстваха и министрите Владислав Горанов, Лиляна Павлова и Томислав Дончев, както и депутатът Тома Биков.

"БСП трябва да решават първо вътрешните си проблеми. Когато не можеш да овладееш партията си и нямаш нейната подкрепа, не смятаме, че е сериозно да хвърляш обвинения към партия, която през последните 10 години печели изборите, обясни Цветанов. - Алтернативата пред БСП явно е да създават интриги", поясни той.

„Днешната пресконференция е във връзка с проведено заседание на ИК по искане на председателя на партията и министър-председател на България Бойко Борисов. За всичко, което се случи във вчерашния конгрес на БСП, които се изявяват като алтернатива, можем да кажем няколко основни неща. Това, което прави ГЕРБ след проведените избори е да изпълним управленската си програма, да се борим ефективно срещу корупцията, организираната престъпност и да можем да изпълним ангажиментите си относно предстоящото председателство", допълни Цветанов.

„Всички ние знаем в исторически план кой как е стоял и кой как се е борил с корупцията", допълни Цветанов. „Това не е политическа алтернатива. Контрабандата се е ширила в средите на БСП, когато те са управлявали. За БСП алтернативата за управление е да формулират фалшиви новини."

Ние не искаме да опитомяваме опозицията, искаме тя да е силна, но в момента е дивашка, продължи той. - Когато беше формиран 44-ия парламент, ние имахме едно желание. Искахме да предложим председателския пост на НС не, за да опитомим опозицията, а за да покажем държавническо поведение във връзка с предстоящото председателство. Виждаме, че от страна на българската опозиция с лидер Корнелия Нинова, това не се случва. Това, което наблюдаваме, е да се стремят да разделят нацията. Ние не искаме да водим дебата по този начин. Ние не искаме да се възприема, че българската опозиция трябва да бъде опитомена. Ние искаме да има силна опозиция, но в момента виждаме, че тя стана дивашка опозиция. С подобен подход могат само да разграждат институциите в България и да разграждат доверието, което ние сме създали в Европа и лидерството, което има днес Бойко Борисов. Бихте ли погледнали обективно кога някое управление в страната е имало такъв поглед към Западните Балкани?", запита Цветанов.

"Спасявайки, може би, своите вътрешнопартийни проблеми, БСП искат да загробят имиджа на България, допълни Лиляна Павлова. - Като министър, отговорен за подготовката и провеждането на българското председателство, и от името на цялото правителство искам ясно да заявя, че българското председателство, първото българско председателство, е една тема, която е аполитична, надпартийна. Опитът на политически централи и конгреси да се заиграват с тази тема, да я политизират, манипулират, е грозен и недостоен. Казаното вчера е поредната лъжа. Приоритетите на председателството – ясно посочени са. Приоритетите на трите държави – ясно одобрени от всички европейски лидери на Европейския съвет през юни. На 100 % се припокриват с така наречените контраприоритети на БСП. Нито един от техните контраприоритети не е контра, той всъщност е про. Преписват или не четат? Лъжат или манипулират? Това е нашият въпрос", допълни Павлова.

Сппред вицепремиера Томислав Дончев цялото конгресно мероприятие на БСП е било едно събитие за взаимопомощ. „Не се наемам да правя детайлен анализ на конгреса. Само като обобщение бих казал, че е много лесно и даже много готино да приказваш някакви цветни неща, да си играеш с думите. Опасното става, когато се случи така, че има шанс между думите, да започнеш да си играеш с бюджет, с хората. Ако базираш цялата си политическа риторика на фалшивите новини, как би изглеждало евентуално едно твое управление? Докато си опозиция това е безопасно. Всички, които са се занимавали повече с психология, знаят, че има такъв феномен, който се казва проектиране. Страховете ги прехвърляш на другия. Ако теб те е страх, казваш на другия: „Не се плаши". Абсолютно същият феномен има, когато се говори за корупция. Да не коментирам, че цялото конгресно мероприятие е едно събитие за взаимопомощ", заяви вицепремиерът.

"БСП има проблеми с корупцията вътре в себе си, допълни депутатът от ГЕРБ Тома Биков. - Там има хора, включително на много високи позиции, които са били арестувани, например за нелегален пренос на пари през сръбско-българската граница. Тези хора оглавяват „моралната полиция" на „Позитано" 20 - Кирил Добрев се казва човекът. Има други случаи, като този от 2008 г., когато г-жа Нинова беше уволнена за корупция. Надявам се поне по време на председателството тази черна кампания да спре. Не вярваме, че това ще се случи, но и ние ще отговаряме по подобаващ начин на тези лъжи", заяви Биков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай