Експерти на Еврокомисията ще проверяват проблема с чумата по животни в България

Снимка: бТВ/Ладислав Цветков

Експерти на Еврокомисията ще проверяват проблема с чумата по животни в България | StandartNews.com

В страната ни днес пристига експертна мисия от Главна дирекция "Здравеопазване и политика за потребителите" в Европейската комисия, съобщава БНР. Целта е на място да се установи дали мерките, предприети от българските ветеринарни власти за ограничаване на заразата от чума, съответстват на изискванията, разпоредени в европейското законодателство.


В момента икономическите ограничения са наложени само за 6 села в две общини, в които има констатирани огнища на заболяването, обясни директорът на Агенцията по храните Дамян Илиев пред националното радио. "В случай, че запознат да излизат и други огнища, както и в случай, че те не са съгласни, че сме достатъчно стриктни в контрола - възможно е да бъдат върнати санкциите обратно за областите Ямбол и Бургас", каза той.


До момента в Ямболско са евтаназирани близо 4 хиляди овце и кози заради чумата и се очаква умъртвяването на останалите живи животни в огнищата на заразата да продължи.


Вчера от правителствената информационна служба съобщиха, че по разпореждане на премиера Бойко Борисов оперативен щаб ще координира мерките срещу разпространението на чумата по дребни преживни животни. Щабът ще следи и подкрепата, която се оказва на стопаните.


Оперативният щаб ще работи до овладяване на ситуацията. В състава на щаба влизат министрите на земеделието и на вътрешните работи , изпълнителният директор на Агенцията по храните , председателят на ДАНС , директорите на МВР в Бургас и Ямбол и представители на Главна дирекция "Гранична полиция".


Министърът на земеделието Румен Порожанов потвърди вчера, че има готовност днес или най-късно утре да започне обезщетяването на фермерите за умъртвените животни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай