БСП ще маха плоския данък /ОБНОВЕНА/

Нинова разкритикува бюджета заради образованието и болниците

БСП ще маха плоския данък /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

В бюджета от БСП предлагаме отстраняване на причините за проблемите – искаме отпадане на принципа „парите следват ученика" и болниците да не са търговски дружества. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на представяне на проекта на бюджет за 2018 г., изготвен от БСП.

„Нашият бюджет е бюджет на промяната на моделите", каза тя, цитирана от Фокус.

По думите ѝ досега например са се наливали милиарди в здравеопазването години наред, милиони в образованието, но здравеопазването не става по-добро, а все повече деца напускат училище и се закриват училища. „Значи този модел не работи. Да наливаш пари и да виждаш, че резултатът е обратен. Ето защо ние подходихме по различен начин. В този бюджет предлагаме не лечение на последиците, а отстраняване на причините за проблема", подчерта лидерът на БСП.

„Имаме няколко приоритета", каза Нинова. Сред тях тя посочи здравеопазването. „Колкото и пари да наливаме там, виждате ефектът какъв е", коментира тя.„Причината е в модела – болниците да са търговски дружества. Затова в нашия бюджет предлагаме смяната на този модел и болниците вече да не са търговски дружества, а да са регистрирани по Закона за лечебните заведения", обясни лидерът на БСП.

„Образованието ни е втори приоритет. Приветстваме повече пари за образование и за увеличение на заплатите на учителите, но за нас това също не решава проблемите в образованието. Няма да спре закриването на малките училища, в малките общини няма да увеличи децата, които да се образоват и няма да подобри качеството на образованието. Проблемът за нас е също в сбъркания модел – парите следват ученика. Ето защо в нашия бюджет и в политиките, които сме заложили, предлагаме отмяната на този модел. Да не мислим първо как парите ще ги вържем в бюджета на едно училища, а след това за качеството на образованието", заяви лидерът на БСП.

По думите ѝ принудени от тази система директорите на училищата водят на списък на статистика ученици, които не ходят на училища, за да не се закрие училището им.

Освен това БСП готви и искане за отмяна на плоския данък и четиристепенна скала за облагане. Това също е предвидено в проектобюджета, който трябва да бъде одобрен от конгреса в събота.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай