Бойко: Министри, изберете БГ курортите (ОБЗОР)

Бойко: Министри, изберете БГ курортите (ОБЗОР) | StandartNews.com

Туристическият бранш да подобри цените и качеството, призова Борисов

Тон за спасяване на българския туризъм от българите даде Бойко Борисов. По примера на германския канцлер Ангела Меркел премиерът отправи апел към министри, депутати и народ да изберат за почивка родните курорти. В същото време обаче министър-председателят призова и хотелиерите да подобрят цените, качеството на обслужване и условията по българските комплекси и плажове.

"Използвам трибуната на парламента да се обърна към всички български граждани да си останат тук, да си прекарат празниците в България", заяви по време на блиц-контрола Борисов. И продължи: "Призовавам и депутатите и министрите също почивките си да изкарат в България, защото, ако се направи справка, ще се окаже, че голяма част от тях не са почивали у нас". Посланието на премиера дойде, след като шефката на комисията по култура Поли Карастоянова го попита дали планира наша делегация да отиде в Москва, за да лобира за българките курорти и да спре отлива на руски туристи. Повод е очакваният сериозен спад на летуващи у нас братушки. "С една такава делегация само ще увеличим туристите на Москва", каза с усмивка премиерът. Но след това обясни: "Ние по никакъв начин не сме направили каквото и да било, за да развалим отношенията с руската страна. Като член на НАТО и ЕС може би с изключение на "Атака" всички партии през годините са подкрепяли тази линия. Внушението, че ние като държава правим нещо срещу Русия, не е вярно".

"Молбата ми към вас и туристическия бранш е: Седнете и си поговорете малко. Дава ли се фалшив алкохол. Водят ли се работниците така, както държавата изисква. Какво е положението на плажовете, поддържат ли се в необходимия вид?", препоръча Бойко Борисов. И допълни: "Какви са цените на чадърите, на шезлонгите. Защото огромен брой български граждани вече използват чужди дестинации?".

"Призовавам туристическия бранш да отговори с това, да даде обслужване, цени и качество, което да накара българите да не пътуват повече от 500 км, а да останат тук", заяви премиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай