Борисов в Мюнхен: Няма по-добре пазена граница от българо - турската

Борисов в Мюнхен: Няма по-добре пазена граница от българо - турската | StandartNews.com

Време е България да бъде приета в еврозоната и в Шенген. Няма по-добре пазена граница от българо-турската. С цялото ми уважение към моите приятели от Гърция, но не може Гърция да е в Шенген, а България да не е. Ако трябва да станем и ние недисциплинирани и да ни обърнете внимание. Това заяви премиерът Бойко Борисов на откриването на Конференцията по сигурност на тема "Нови идеи за Европа" в Мюнхен.

"За последните пет десетилетия Мюнхенската конференция по сигурността се превърна в основен глобален форум за обсъждане на политиката за сигурност. Фокус тази година е поставен върху въпроси за ролята на Европейския съюз като глобален участник в отношенията за сигурност", написа премиерът в личния си профил във Facebook.

Бойко Борисов подчерта, че България винаги е залагала на ЕС и затова страната ни иска Съюзът да инвестира в Балканите.

Според премиера средствата, които може да отпусне Брюксел за развитието на региона сега са нищожни в сравнение с това, което би се дало, ако Европа забрави за тези страни и те попаднат под чуждо влияние.

"Коридор номер 8 - София-Скопие-Тирана, коридор номер 4 - Солун-София-Будапеща-Братислава, коридор номер 10 - Мюнхен-Любляна-Загреб-Белград-София-Бургас-Истанбул. Да се заложи на тези проекти, които свързват Западните Балкани. ЖП линии, магистрали и дигитална инфраструктура - и ще имате най-прекрасния регион в Европа от Адриатика до Черно море", каза българският министър-председател.

На събитието присъства и европейският комисар по въпросите на бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер, който приветства работата на премиера по темата за Западните Балкани.

"Това, което правите за Европа е много впечатляващо", отбеляза Йотингер. Той отправи пожеланията си за успех на премиера Борисов и българското правителство и подчерта, че България има шанса да интегрира страните от Балканите, които все още не са част от Европейския съюз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай