Архангелски събор за папата от президента

Плевенлиев ще се поклони на гроба на Св. Кирил в Рим

Архангелски събор за папата от президента | StandartNews.com

София. Копие на иконата "Архангелски събор", изрисувана от Димитър Зограф през 1836 г., ще подари президентът Росен Плевенлиев на папа Бенедикт ХVІ при посещението си във Ватикана по повод деня на славянската писменост и култура 24 май. Освен това Светият отец ще получи и огромно Великденско яйце, изработено от Георги Андреев.

По време на визитата си във Вечния град президентът Росен Плевнелиев ще се поклони и ще поднесе венец на гроба на равноапостола Св. Кирил в базиликата “Сан Клементе” в Рим. Държавният глава отпътува днес, като сред придружаващите го е земеделският министър Мирослав Найденов, депутатът Анастас Анастасов, НП Константинския епископ Антоний от Светия Синод, католическият духовник Петко Вълов, както и представители на университетските среди.

По време на визитата Плевнелиев ще има аудиенция с папа Бенедикт ХVІ във Ватикана и ще се срещне с Държавния секретар на Ватикана Н.В.Пр. Кардинал Тарчизио Бертоне. След срещата с главата на католическата църква Плевнелиев ще се поклони и на паметника на патриарха на българската литература Иван Вазов в Рим. След това държавният глава ще поднесе цветя в базиликата “Санта Мария Маджоре”, свързана с работата на Св. Кирил. Вечерта перзидентът ще пирсъства и на приема в българското посолство послучай 24 май, след като ден по-рано бе домакин на подобен в резиденцията в столичния квартал "Лозенец".

На 25 май Плевнелиев пък ще получи признанието на учениците в българското училище в Рим за съдаването на комитета за честването на 25-годишнината от написването на "История Славянобългарска" от Паисий Хилендарски и популялизирането на миналото ни. За да покажат, че се гордеят с произхода си малчугаинте са приготвили совй ръкопис на книгата, която ще подарят на Плевенлиев по време на посещението му в църквата “Св. Св. Викентий и Анастасий”, която се намира непосредствено до фонтана „Ди Треви” в Рим. След това държавният глава ще разгледа и изложба, посветена на "История славянобългарска". В края на деня президентът ще се срещне и с министър-председателят на Италия Марио Монти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Цецо
Коментирай