11:45 ч.

15.06.17

2 мин.

0

5

0

Ядем ли храни второ качество - първите резултати

от редактор |

Ядем ли храни второ качество - първите резултати

За първи път Нова тв оповести първи резултати от изследванията ядем ли второ качество храни в сравнение с други европейски държави. По отношение на етикетите на продуктите няма съществени различия, коментира за „Здравей, България" д-р Камен Николов от БАБХ. Засега не са открити съществени отклонения, те са съвсем минимални. Трябва обаче да се изчакат всички анализи, за да се обобщят резултатите.


Качеството на храната, която консумираме у нас, не се различава съществено от тази в другите държави. Моментните резултати показват минимални разминавания в състава на безалкохолна напитка и на продукт от месо. На етикета на безалкохолното, което е купено в България, пише, че е подсладено с фруктозо-глюкозен сироп, а за напитката от чужбина е използвана захар.


При един от месните продукти е установено, че в българското изделие е използвана по-малко сол, но това се отчита като позитив. Крайният срок, когато ще стане ясно дали има разминаване в качеството на храните у нас и в чужбина, е 22 юни. Експерти от Агенцията по храните навлизат в последния, най-важен етап, който е най-сложен и отнема най-много време - на лабораторните изследвания.


Те ще покажат има ли разминаване между качеството на хранителните продукти, които купуваме от магазините у нас, и същите храни на европейския пазар – в Германия или Австрия, например. Именно от тях бяха закупени проби от над 30 продукта, които ще бъдат подложени на всякакъв тип изследвания и в България. Бяха закупени продукти от пет групи - месни и млечни, безалкохолни напитки, сокове, детски храни, шоколадови изделия.


Всеки един продукт, който ще се подложи на сравнителен анализ, първо се завежда в приемна в Националния център по безопасност на храните. Там се преглежда в какво състояние постъпват продуктите и се изяснява въпросът какво точно ще се изследва. Изпитванията трябва да потвърдят състава на всеки продукт, изписан на етикетите. През последните дни експертите сравняват именно какво пише на опаковките на всички групи храни. Екипът на проф. Христо Даскалов проверява има ли и други разминавания. Тестват се млечни продукти показател по показател.


На сравнителен анализ са подложени млечни продукти – масла, маргарин, кашкавал и различни сирена. За да са максимално обективни резултатите, всяка проба е маркирана със специален код, без да се знае какъв продукт стои зад него. За да се измери всеки един показател, са нужни няколко дни. След това ще стане ясно и доколко информацията от етикетите съвпада с резултатите от лабораторните изследвания. Дали е така – ще покажат сравнителните тестове на пробите. По-важното е, че ще стане ясно второ качество ли е храната, която достига до трапезата ни.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 19:10 · 15.06.2017
Най-вероятно анализа ще покаже че, нашите храни са по-добри и качествени................защото са от ЕС !
Потребител · 15:55 · 15.06.2017
ТОВА ЗА ФРУКТОЗНИЯТ СИРОП ОТ КОЙТО СЕ ХВАЩА ДИАБЕТ Е НА АМЕРИКАНСКА ФИРМА С ЧЕЛВЕН ЕТИКЕТ. СЛАГАТ ФРУКТОЗЕН СИРОП ПОНЕЖЕ Е ЕВТИН. И ЗАХАРТА Е ВРЕДНА НО ОТ ТОЗИ СИРОП СЕ ХВАЩА ДИАБЕТ. АМА НА АМЕРИКАНЦИТЕ ИМ Е ПРЕЗ ХУЯ ЗА ВАШЕТО ЗДРАВЕ
Потребител · 15:43 · 15.06.2017
Всички знаят как се вземат пробите от БАБХ. "Ето ви едно подаръче от нас, живи и здрави" - работата оправена :)
Потребител · 13:08 · 15.06.2017
Не ни хвърляйте прах в очите. Българите имаме възможност да ползваме продукти закупени на място от други държави и разликата е очевАдна и не е в полза на българските продукти. Пример: Колбаси, кока-кола, кафе - мляно или на зърна, прясно мляко, сирена, зехтин, бои за коса, лекарства.
Потребител · 12:35 · 15.06.2017
Ето ги и вторитe рeзултати: хранитe са първо качeство!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент