Вижте професиите, които изчезват

Вижте професиите, които изчезват | StandartNews.com

Задълбочаващо се разделение между работниците с висока и ниска квалификация, изчезнали професии и развитие на споделената икономика у нас - такава прогноза направи Божидар Данев от Българската стопанска камара по време на дискусия за бъдещето на европейските социални политики.

Данев очерта три основни проблема, които стоят пред България - демографската криза, миграцията на 2 милиона българи в икономиките на други държави и бързото навлизане на новите технологии. След две години българският пазар на труда ще изглежда коренно различно, твърди експертът, цитиран от Дарик.

"Нуждата от преводачи ще бъде драстично намалена - 90%, нуждата от служители в някои офиси в банките - ще бъдат също намалени, защото всичко ще е по мобилен телефон. Няма нужда от счетоводители. Младшите юристи, които правят справките изчезват. Все по-богати ще стават хората с компетентности и все по-бедни ще бъдат хората без компетентности и умения", посочва Данев.

Ще нараства и делът на споделената икономика - модел, който заобикаля държавната регулация, като например споделеното пътуване до морето.

"Не може да спреш това, което нахлува в света. Не може да спреш споделеното пътуване. Абсурд. Не може да ги спрете, господа политици", коментира още той. Според прогнозата му ще се задълбочава и разделението между хората с висока и с ниска квалификация.

"Ще се задълбочава заплащането между младата и старата генерация. Младите деца влизат в университети, те са дълбоко в интернет, играят игрите и срещу тях застават някакви консервативни професори, които са им скучни, не смеят да променят системата на образование. Дълбоко скучни. Да не говорим, че човек, който не знае английски, е извън борда", допълни експертът.

Според данните, цитирани от Божидар Данев, България е на едно от последните места по обхват на модела за учене през целия живот спрямо населението - едва 2% от българите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай