Високи сметки за парно шашнаха столичани

Високи сметки за парно шашнаха столичани | StandartNews.com

Потребената енергия за април е с 24% повече от 2014 г., отговарят от топлофикация

Над 282 лв. сметка за парно за април получила клиентка на "Топлофикация София" в столичния жк "Хиподрума", оплака се тя в редакцията на в. "Стандарт". Как е възможно това при работещи само два радиатора в апартамента, негодуваше тя. Получих сметка от 160 лв. за парно и топла вода за април за апартамент от 60 кв. м, което е твърде много, оплака се и друг абонат.
Основната причина за по-високите сметки за парно за април са климатичните условия, коментираха от "Топлофикация София". Данните на изчислителния център на дружеството показват, че потребената от столичани топлинна енергия през април е с 24% повече спрямо същия месец на 2014 г.

Според Националния институт по метеорология и хидрология към БАН средната денонощна температура през април 2015 г. е била 10 градуса. Сметките за парно се коригират с коефициент, който отразява климатичните условия и промяната на потреблението в конкретната сграда през съответния месец в сравнение със същия месец от предходния отоплителен сезон, обясниха от дружеството. Самият коефициент е посочен в месечните съобщения до клиентите на отделен ред.

Кампанията за отчитане на уредите за дялово разпределение и изготвяне на изравнителните сметки за периода 1 май 2014 г. - 30 април 2015 г. вече е в ход. От дружеството призоваха клиентите да осигурят достъп до всички жилища, включително в апартаментите с неизползвани или свалени радиатори, за да може да се изготвят бързо и коректно изравнителните сметки. Те ще бъдат готови в началото на юли.

Изминалият отоплителен сезон е бил с 23 дни по-дълъг от предходния, показват данните на "Топлофикация София". Той е започнал на 26 октомври 2014 г. и е приключил на 27 април 2015 г. - общо 184 дни (при 161 дни за периода 2013 - 2014 г). Това със сигурност ще се отрази на изравнителните сметки, коментираха от "Топлофикация София".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай