Велосипедистите - само с отличителна жилетка

Велосипедистите - само с отличителна жилетка | StandartNews.com

София. България ще стане единствената страна в Европа, където велосипедистите са задължени да носят светлоотразителна жилетка, когато карат колело. Това предвижда новият проектозакон за движение по пътищата, който предстои да бъде приет на второ четене до дни.

„Този закон е внесен на базата на проучвания в различни европейски страни и той касае безопасността на движението. С въвеждането на тази жилетка, която е въведена повече от 15 години в европейските практики, смятаме, че ще повишим безопасността на движението”, твърди Иван Вълков, вносител на закона.

„Изненадан съм от този закон, защото той не е в особено европейски стил. Задължителното носене на подобни неща не съществува в Европа - в нито една страна”, обяснява Рене Бусен пред бТВ. Холандският експерт по велосипедна инфраструктура познава всички европейски практики, свързани със сигурността и стимулирането на хората да карат колело. Смята, че единственият ефект от новото правило е да откаже много хора да карат колело, въпреки че България и без това е най-недружелюбната страна за велоспедисти в ЕС.

„Не разбирам защо вашият парламент е решил да се занимава с подобни неща. Доказано е, че задължителното носене на каски, жилетка и други подобни неща е дори опасно, защото създава фалшиво усещане в автомобилистите, че велосипедистът е защитен. Шофьорите в България застрашават велосипедистите не защото не ги виждат, а защото просто не ги зачитат и уважават на пътя”, каза Бусен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай