"Възкреси доброто": Три двойки близнаци мечтаят за компютър

"Възкреси доброто": Три двойки близнаци мечтаят за компютър | StandartNews.com

Четирите момчета и двете момичета залягат над уроците, за да успеят в живота

Чели ли сте романа "Богат, беден" на американския писател Ъруин Шоу? Няма как да не се сетите за книгата, ако гостувате в дома на Айше и Мустафа Камберови в якорудското село Конарско. Семейството живее трудно, но пък е щастливо. Казват, че са най-богати в селището. Ударили са шестица, но не от тотото, а от живота - шест деца. Уникалното е, че те са три двойки близнаци - четирима синове и две дъщери. "С много любов резултатът се удвоява", издават с усмивка "рецептата" за своите близнаци. Момчетата и момичетата са честни, трудолюбиви, възпитани. И пълнят къщата с усмивки и радост. Учат, за да успеят в живота.

"Добре е, че поне вие, журналистите, се сещате за нас. Крак на политик тук не е стъпвал. Забравили са ни и от общината, и от държавата". С тези думи посреща екипа ни 35-годишната майка Айше. Тя и Мустафа се взели по любов. На 14 юли 1997 г. на бял свят се появили първите им двама синове. Мехмедали се родил цели 5 минути преди брат си Сабри. Айше силно искала да има и дъщеря. Сбъдването на нейното желание не закъсняло. На 14 октомври 1998 г. се родила първата смесена двойка - Муса и Анифе. Непредвидена бременност осигурила на четиримата нови брат и сестра - Мустафа и Атидже проплакали на 30 май 2000 г. Сега най-големите - Мехмедали и Сабри, учат в Професионална гимназия "Петко Славейков" в Якоруда, вече са в 11 клас. Там придобиват знания и десетокласниците Анифе и Муса. Началното школо "Братя Миладинови" в Конарско посещават осмокласниците Атидже и Мустафа.

Шестимата имат бюджет от 75 лева на човек за целия месец, това са парите от семейните добавки. По-големите пътуват до Якоруда на автостоп, за да пестят. Там са на пансион до петък. Ходят редовно на училище, за да не загубят детските надбавки. Скоро без тях останал Мехмедали заради неизвинени отсъствия. Наложило се да помогне за прибирането на дървата за огрев от гората. Родителите му закъснели да занесат извинителната бележка в училище. Той и останалите трима гимназисти се прибират у дома само за уикенда. Тогава започва битка за единствения компютър в къщата. Той е втора употреба, дали им го миналата година от гимназията. "Редим се по график за по час пред компютъра. Той често забива, тъй като е стар, но сме благодарни за жеста на ръководството на гимназията", споделя 17-годишният Мехмедали. Той и останалите гледат телевизия в стаята на дядо си. Друг телевизор в дома няма. "Този го взех на изплащане заради децата. Понякога се карат коя програма да включат, всеки иска своето, но въвеждам ред. Следя политиката, но политиците ни са слаби, нищо няма да се промени за нас", споделя дядото Мехмедали.

16-годишната Анифе е най-добрата ученичка сред близнаците. Рядко изкарва петица, но тя се губи сред многото шестици. Психологията е любимият й предмет. Категорична е, че ще стане студентка. "Готова съм да работя, за да не натоварвам родителите си. Мечтата ми е да завърша психология", признава момичето. Сега най-много има нужда от уроци по английски език, но няма как да плаща по 10 лева на час. Иска й се да стане малко чудо - да получи мобилен телефон и пари за уроците по английски език.

"Искам най-обикновен GSM, за да чувам мама през седмицата, докато съм в пансиона", разкрива Анифе. Надява се, че ще се изучи и ще се реализира в България, за да помага на семейството си. За чужбина обаче мислят по-големите Мехмедали и Сабри, които са с профил електротехника в гимназията. Харесват специалността си, но не вярват, че ще си намерят работа тук.

"Сабри може и да стане студент. Но аз съм готов да опитам късмета си в чужбина. За да не се лишавам повече. Сега гледаме да има за храна и за дрехи. Няма барчета, няма глезотии. Аз и Сабри имаме поне телефони. Но се нуждаем от още един компютър и телевизор. Ако намерим някаква работа по време на коледната ваканция, ще изкараме пари, за да си купим", надява се Мехмедали. Най-малките - 14-годишните Атидже и Мустафа, още не правят планове за бъдещето си. Не смеят да кажат пожеланията си, за да не страдат, че не са се изпълнили. Иска им се да имат телефони, за да се чуват с близките си през седмицата. "Нека да се разбираме и обичаме, това е най-важното", отронва Атидже и срамежливо навежда глава.

Родителите на шестте близнаци се гордеят с децата си. Защото са възпитани и са готови да помогнат на всеки. Съселяните им често ги хвалят. "Не се плашат от труд, не лъжат, не обиждат. Уважават околните. Никога не са ни накарали да се срамуваме заради някаква тяхна постъпка", казва майката Айше.

Работи само 39-годишният й съпруг Мустафа в предприятието "Язовири и каскади"-Белмекен. Взема заплата от 600-650 лева. На жената й тежи, че е безработна. Уморила се да ходи в община Якоруда и да моли да я назначат по някоя програма за временна заетост. Все получава отказ. Мотивът - не отговаря на условията, тъй като мъжът й работи. Не са получили никаква помощ от община Якоруда и държавата. Преди няколко години председателят на Фондация "Българска памет" д-р Милен Врабевски им подарил две спални, маса с 10 стола и лаптоп, който обаче се развалил. Купил им учебници, тетрадки, дрехи и обувки. Всяка година родители и деца заедно садят картофи и боб. Правят си и зимнина, за да има какво да сложат на масата през студените месеци. "Мечтата ни е да ги изучим, да станат добри и земни хора. Дано имат хубав живот, заслужават го", казват родителите.

През ваканцията пасат крави и коне

За трите чифта близнаци няма лятна ваканция. От 30 юни до 15 септември те са на 33 км от селото си, в Рила планина. Там помагат на дядо си Мехмедали в отглеждането на домашни животни. "Събирам към 70 глави добитък от стопани в Конарско - коне и крави. Изкарвам ги на паша. С мен са съпругата ми Анифе, снахата Айше и шестимата внуци", казва пенсионерът. Той се качва в гората още през май. Тогава помощниците му са още на училище. Но са измислили схема. "Една седмица едните близнаци не ходят на училище, като им даваме извинителна бележка. Следващата седмица е ред на втория чифт, а третата - на последните близнаци. Така осигуряваме другари на дядото в гората. В Конарско остава бабата, за да готви и да се грижи за тези деца, които не са при нас", обяснява майката Айше. И шестте деца разпознават безгрешно ядливите гъби и с брането им подпомагат семейния бюджет. Спечеленото прибира дядото, а след това го разпределя справедливо. С парите децата си купуват учебници и тетрадки. Ако ни останат левчета, си вземаме и по някоя нова дреха, разказва Анифе.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай