Тапи по пътя за Бяло и Черно море

Колите ще пълзят до гръцката граница заради новата магистрала

Тапи по пътя за Бяло и Черно море | StandartNews.com

И тази година тапи ще мъчат шофьорите по пътя за морето. Магистрала "Тракия" ще се ремонтира в стария й участък, а на "Хемус" подобрения ще има около тунелите на Витиня. По пътя за Гърция също се очаква да има проблем заради строителството на магистрала "Струма".

3 ремонта по "Тракия" през лятото, сменят фугите на Витиня

Пътни ремонти блокират пътя до морето и това лято. Реконструкции по няколко големи участъка на магистралите "Тракия" и "Струма" ще бавят отпускарите през целия сезон. В същото време част от "Струма" ще заработи предсрочно, за да облекчи трафика към Гърция. За съжаление първата завършена българска магистрала - "Тракия", няма да може да се ползва пълноценно и това лято. През август се очаква да започнат 3 големи ремонта на старите участъци на трасето - от 6-и до 10-и километър, 30 километра около Пазарджик и още 20 при така наречения обход на Пловдив. Това значи стеснение на пътя в едното платно, но от Агенция пътна инфраструктура уверяват, че магистралата ще работи напълно през почивните дни. Междувременно продължава и ремонтът на виадуктите, който дори сега натоварва движението. Ако пътувате към Северното Черноморие, също се въоръжете с търпение - освен ремонтите, които се извършват по "Хемус" и към момента, към тях през следващите 3 месеца ще се добави и подмяната на 4 фуги след Витиня, заради които и там ще се стеснява трасето.

До Бяло море също ще има тапа. Пътуващите към плажа на съседите няма да могат да пропътуват бързо последните километри до границата ни, защото тази отсечка от аутобана към комшиите още не е завършена, въпреки че беше планирано това да стане до пролетта. 14,7-километровото трасе между Сандански и Кулата от бъдещата магистрала "Струма" трябваше да е готово още през март според клаузите на договора с гръцката компания "Актор", която е изпълнител на проекта. Заради нуждата от изместване на инженерни мрежи, установени при самото изграждане на трасето обаче, е подписано допълнително споразумение и отсечката ще бъде завършена до 15 октомври. Така през цялото лято последните километри преди излизане извън територията на страната ще костват много време и нерви на шофьорите, които са тръгнали към Гърция. През миналото лято, за да се стигне от Сандански до Кулата, трябваше да се прави много дълъг обход, което доста удължаваше времето за пътуване. Изпълнителите от гръцката компания "Актор" спечелиха поръчката за изграждане на пътя до южната ни съседка срещу 67,1 млн. лв. Последващият договор за реконструкция на ВиК, електропреносни мрежи, оптични кабели и ремонт на общински пътища също е възложен след конкурс на "Актор". Стойността на договора е близо 5,5 млн. лв., а срокът за изпълнение е 90 дни, поясниха от Агенция "Пътна инфраструктура". Изместването на инженерните мрежи ще започне веднага, след като завършат необходимите отчуждавания на имоти, уточниха от ведомството. В момента на отсечката Сандански - Кулата се работи по големите съоръжения. Също така се извършва реконструкция на напоителни и отводнителни съоръжения, както и на жп линията Генерал Тодоров - Кулата. На обекта са изпълнени всички малки съоръжения, обясниха още от пътната агенция.

Правим пътя до Сърбия по "Свързана Европа"

Отсечката между Калотина и Драгоман от бъдещата магистрала между София и Ниш ще бъде построена с евросредства по програма "Свързана Европа". Страната ни ще кандидатства с 4 проекта на обща стойност 380 млн. евро по новата програма. Стойността на магистралната отсечка към Ниш се изчислява на около 40 млн. евро, обясни зам.-министърът на транспорта Петър Киров. Този проект страната ни ще представи още през тази година. През 2015 г. ще кандидатстваме с проекта за изграждане на жп отсечката София - Драгоман, а през 2016 г. - с жп отсечката Видин - Медковец, която е част от жп връзката с Румъния по моста "Нова Европа". По "Свързана Европа" ще се финансира и изоставеният от старата ОП "Транспорт 2007-2013" проект "Батин - Белене" за подобряване на корабоплаването по р. Дунав. И за четирите проекта засега имаме уверението на Брюксел, че ще бъдат финансирани от "Свързана Европа".

Без големите камиони по главните пътища

Големите камиони над 12 тона няма да могат да се движат по 6 основни пътни направления до 15 септември, за да не се затруднява засиленият през отпускарския сезон трафик и да се гарантира безопасността на пътниците. Ограничението ще е в сила всеки петък между 18 ч и 21 ч и в неделя от 14 ч до 20 ч. Заповедта на шефа на пътната агенция Стефан Чайков е в сила и за ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника. Временната организация на движението е в сила за следните участъци - от село Ребърково до Ботевград, като движението се пренасочва през Своге към София, връзката от пътен възел Дупница към Кулата, трасетата между Русе и Велико Търново, Пловдив и Харманли, Варна и Бургас и Бургас-Царево. Ограниченията не важат за камиони, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари.

Китайци се натискат за отсечката Бургас-Варна

Китай да участва в изграждането на магистралите "Черно море" и "Хемус". Това бяха само два от проектите, които български зам.-министри презентираха в Пекин по време на 15-ата сесия на междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество. Пътят между Варна и Бургас е един от най-натоварените през лятото, а трасето е остаряло. Затова и вече върви усилено подготовката на строителството на аутобана "Черно море".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай