21:45 ч.

16.09.15

2 мин.

3015

4

0

Световната банка: Цял живот не стига да догоним европейците

от Валерия Стойкова |

Световната банка: Цял живот не стига да догоним европейците

България е сред страните с най-рязък спад на работоспособното население


Ръстът на българската икономика се забавя и при сегашните темпове на оживление България няма да достигне европейските стандарти за качество на живот в рамките на едно поколение. Това са едни от най-важните изводи, направени по време на дискусия на тема: "Потенциал на България за устойчив растеж и споделен просперитет" на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и Световната банка. Ръстът на икономиката за второто тримесечие на годината се ускорява до 2,2% при ръст от 2% за предходните три месеца. Но спрямо годините преди световната финансова криза, когато се отчиташе ръст на БВП от 5-7%, сега има сериозен спад в ръста на икономиката.


Според презентацията на Тони Томпсън, постоянен представител на СБ за България, Словакия и Чехия, България е сред страните с най-рязко намаляване на населението в работоспособна възраст. Тези негативни тенденции налагат нуждата от нови двигатели, които да гарантират по-бърз, всеобхватен и устойчив растеж на икономиката, каза Томпсън.
По време на дискусията във ВУЗФ се откроиха три ключови политики на трансформация, насочени към подобряване на управлението, на уменията на населението, както и на начина, по който се правят обществените разходи. Първата от тях включва създаването на по-качествена институционалната и правна рамка, втората обхваща разнообразни начини за повишаване конкурентоспособността на хората на пазара на труда, а третата е насочена към по-ефективното използване на публичните средства.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 15:59 · 17.09.2015
Докато има мафии в правителството и много животи няма да стигнат!
Потребител · 08:53 · 17.09.2015
Прост народ, слаба държава.
Потребител · 22:22 · 16.09.2015
БЪЛГАРИТЕ СА ИРАНСКИ-МЕЛЕЗИ ПРИ ПЕРСИТЕ Е ИМАЛО АФРИКАНЦИ ДОРИ ВЪВ АРМИЯТА ИМ ВСИЧКИ ВИЖДАМЕ КОЛКО ЧЕРНИ БЪЛГАРИ СЕ РАЖДАТ СЕГА
омерзен · 22:06 · 16.09.2015
И как невинния като сълза Цветанов, заявява...ГЕРБ отива към 10 изборна победа...за каква победа говорим?
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент