Световната банка: Цял живот не стига да догоним европейците

Световната банка: Цял живот не стига да догоним европейците | StandartNews.com

България е сред страните с най-рязък спад на работоспособното население

Ръстът на българската икономика се забавя и при сегашните темпове на оживление България няма да достигне европейските стандарти за качество на живот в рамките на едно поколение. Това са едни от най-важните изводи, направени по време на дискусия на тема: "Потенциал на България за устойчив растеж и споделен просперитет" на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и Световната банка. Ръстът на икономиката за второто тримесечие на годината се ускорява до 2,2% при ръст от 2% за предходните три месеца. Но спрямо годините преди световната финансова криза, когато се отчиташе ръст на БВП от 5-7%, сега има сериозен спад в ръста на икономиката.

Според презентацията на Тони Томпсън, постоянен представител на СБ за България, Словакия и Чехия, България е сред страните с най-рязко намаляване на населението в работоспособна възраст. Тези негативни тенденции налагат нуждата от нови двигатели, които да гарантират по-бърз, всеобхватен и устойчив растеж на икономиката, каза Томпсън.
По време на дискусията във ВУЗФ се откроиха три ключови политики на трансформация, насочени към подобряване на управлението, на уменията на населението, както и на начина, по който се правят обществените разходи. Първата от тях включва създаването на по-качествена институционалната и правна рамка, втората обхваща разнообразни начини за повишаване конкурентоспособността на хората на пазара на труда, а третата е насочена към по-ефективното използване на публичните средства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай