Стотици се кръстиха и плакаха в къщата на Ванга

След 17 г. и 7 месеца чакане домът на пророчицата отвори врати за посетители

Стотици се кръстиха и плакаха в къщата на Ванга | StandartNews.com

Благоевград. Стотици хора от цялата страна, руснаци и гърци се стекоха на Благовещение в местността Рупите, за да чуят благата вест – „Отваря се къщата на Ванга!".

Всички с нетърпение чакаха този миг вече 17 години и 7 месеца. След смъртта на пророчицата нейният дом бе запечатан, както и постройката, в която е приемала нуждаещите се. Навръх християнския празник, точно в 11,22 часа синът на ясновидката Димитър Вълчев отключи входната врата на къщата и множеството се нареди на огромна опашка, за да се докосне до бита, в който е живяла пророчицата, да усети духа й в трите малки стаички, а така също и в другата сграда, където е помагала на хората. Преди това архиерейският наместник на Петрич отец Ангел Кочев отслужи водосвет и не пропусна да каже, че Ванга е била много близка до църквата, носела е радост и надежда на хората, затова те я обичат и никога няма да я забравят. „Де следваме примера й – да гледаме нагоре и към светлината, да има вяра, надежда и любов сред нас. За да почувстваме по-добре духа й. Който осъжда Ванга, осъжда себе си", сподели свещеникът.

А посетителите с нетърпение прекрачиха прага на къщата. Някои се молеха, други се кръстеха, трети не скриваха сълзите си. Нямаха обаче много време да съзерцават скромното обзавеждане в помещенията, защото отзад напираха останалите миряни. Цялото оборудване е пълно копие на оригиналното, което се помещава в историческия музей в Петрич. Тук са поставени леглото, миндерът, стенният часовник, транзисторът, икони, запазена е камината, има и телевизор. Кандилото в една от стаите гореше. „Така леля Ванга ни свети и ни сочи верния път – на обич и разбиране между хората", сподели възрастна жена, докато докосваше кръста в антрето на къщата. Почти всички на излизане целуваха снимката на пророчицата. „Мечтата на Ванга бе да сме обединен народ, да си помагаме, да не се караме. Липсва на всички ни. виждате колко много хора я почитат и днес. Този кът стана земен рай благодарение на фондация „Ванга", едно истинско място за молитва и пречистване", каза Нешка Робева. За празника тук бяха още художникът Светлин Русев, кметът на община Петрич Вельо Илиев и местният депутат Митко Захов.

Всеки ден стотици минават през манастирския комплекс „Ванга" в местността Рупите, която е встрани от пътя Сандански – Петрич. Там е гробът на ясновидката, нейната църква „Света Петка", и малката къща, в която живяла от 1970 г. до смъртта си през 1996 г. Всички, които я обичат, се кълнат, че на това място усещат духа й, че продължава да помага на хората и от оня свят. „Ванга е символ на надеждата за хората, кръстница е на стотици деца, помогнала е на хиляди от целия свят, признати са навсякъде дарбата и човещината й. Затова няма да бъде забравена никога. Рупите отдавна не са обикновено място. Те са българският Йерусалим – тук са силата й, магията й, духът й, енергията й", твърдят поклонници от страната и чужбина.

От фондация „Ванга" заснеха автентичното оборудване на стаите и го възстановиха съвсем точно. Няма да има входна такса за посетителите в къщата, ще се влиза безплатно. „Тя продължава да дава духовен кураж и надежда на много хора, затова миряните идват тук с благодарност и преклонение към живота и делото й", казва председателят на едноименната фондация Иван Драмов. За хората тя е свят човек - заради своя висок морал, духовност, вяра и чувство за дълг към народа си. За тях личности като Ванга, като Петър Дънов са духовните дарове на България, които още не сме осъзнали и признали, споделиха чакащите на опашката да влязат в къщата на Ванга.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай