Сменят печки на въглища с екогориво с европари - Общество - Стандарт Нюз


19:15 ч.

06.12.17

2 мин.

0

1

0

Сменят печки на въглища с екогориво с европари

от редактор |

Сменят печки на въглища с екогориво с европари

Кметовете на българските градове с най-мръсен въздух ще получат европейски средства, за да подменят в някои квартали печките на дърва и въглища с по-екологично отопление. Тази мярка срещу замърсяването на въздуха с фини прахови частици (ФПЧ) е залегнала в оперативна програма „Околна среда", в оста за подобряване на качеството на въздуха. Припомняме, че заради мръсния въздух в страната Европейската комисия предприе наказателна процедура срещу България.


За инвестиционните мерки по направлението са предвидени 111 млн. лева, заяви за Investor.bg ръководителят на Управляващия орган на програмата Цонка Дрянкова. За да бъдат парите от ЕС достъпни за общините,  екомонистерството ще изчака да приключи работата на Световната банка по националната програма за качеството на атмосферния въздух. Договорът с консултанта беше подписан през септември 2016 г.


Общините трябва да предложат как да се подмени горивото в домовете, обясни Цонка Дрянкова. Средствата трябва да бъдат фокусирани към определени квартали и новото отопление може да е с пелети, термопомпи, газификация или топлофикация. Подобни проекти вече са осъществени в Полша.


3,9 млрд. лв. е наличният ресурс на програма „Околна среда" за периода 2014–2020 г. Като цяло по програмата обявените процедури са 29 на стойност 1,6 млрд. лв. (47% от целия ресурс). Сключените договори са 51 за 818 млн. лв. (23,7%). Извършените плащания са с обем 5,22%, като причината са бавните процедури за избор на изпълнители.


По ос първа на програмата „Води" са обявени 11 процедури за 881 млн. лв. и са сключени договори за над 600 млн. лв. Договорите са за така наречените фазирани водни проекти на общините. В бъдеще вместо от общините водните проекти ще се изпълняват от ВиК оператори.


По втората ос „Отпадъци" са обявени седем процедури за 497 млн. лв. През сегашния програмен период 2014–2020 г. не се финансират депа, а проекти за рециклиране. Сключени са договори за над 82 млн. лв., включително за компостиращи инсталации в Сандански, Мадан, Разград и Петрич. Очаква се догодина Столична община да получи покана за кандидатстване за третата фаза от интегрираната система за отпадъци.


В направлението „Биоразнообразие" – трета ос на програмата, са сключени договори за 31 млн. лв. За превенция на свлачища и наводнения по ос четвърта на програмата са обявени процедури за 111 млн. лв. С евросредства ще бъдат ремонтирани и язовири. За подобряване на качеството на въздуха по пета ос на програмата са обявени две процедури за почти 4 млн. лв., а сключените договори са на стойност 2,2 млн. лв.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 10:17 · 07.12.2017
Зашо всички мълчат за газификацията? До община Горна Малина на няколко километра минава газопровод, а никой не получава лиценз за газифициране?
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент