Смартфон от захар и шоколад от водорасли на 6-ата Августиада

Смартфон от захар и шоколад от водорасли на 6-ата Августиада | StandartNews.com

Изящен коктейл от елитни вина на фона на античната Авуста Траяна – така може да се нарече традициониния фестивал на виното и културното наследство в Стара Загора, който находчиво съчетава винения и културния туризъм. Един от оригиналните акценти на шестото издание, което се проведе през уикенда, бе биоикономиката. На използването на възнобновяемите биоресурси – гори, растения, животни и микроорганизми, бе посветена и традиционната научна конференция „Жива лаборатория", с която традиционно се открива феста. Бранимир Ханджиев от Българската стопанска камара представи проекта BioSTEP и перспективите за развитие на биоикономиката в Старозагорска област. Оказа, че този иначе не толкова мащабен проект, под 2 млн. лв, обединява амбицията и усилията на учени и производители от десетки европейски страни. Първите плодове на икономиката на бъдещето бяха представени на специална изложба „Биоикономиката в ежедневието" в регионалния исторически музей и предизвикаха оправдан интерес на старозагорци и гостите на град.

Гуми от глухарчета

Да, колкото и да е странно такива автомобилни гуми вече се произвеждат от красивото горско цвете в Германия и те бяха показани на изложбата. Според кураторите от Екологичния институт в Берлин гумите вече се тествали в Хановер. Посетителите на щанда за биоиконимика видяха още редица любопитни експонати. Така например скоро можем да разговаряме по смартфони от...захар. Японски учени и прозводители вече предлагат първия мобилен телефон от биобазарна пластмаса – изосорбид, която се произвеждала чрез химичен процес от захар. Освен ефектния дизайн, биобазарният сензорен дисплей на смартфона бил много по-здрав и устойчив. Швейцарски фирми пък са започнали експериментално производство на дрехи и бельо от неизползвани за консумация млечни продукти. Една британска и една датска фирма се опитват да спестят грижите на родители и ученици с разработката на „вечни" ученически униформи. Чрез специална ензимна технология, ензимите се произвеждали от проимшлени микроорганизми, ученическите унфироми изглеждали много по-дълго време като нови.

Също в Германия вече могат да си пият кафето от

чаши от кафена утайка

Тайванската компания Singtex пък е вкарала същата кафена утайка в прозводството на тишъртки, които съхнат много по-бърза и предпазват от UV-лъчите. Оказало се, че в рециклирания материал има не само утайка, но и растителни влакна, целулоза и смола от биполимери. Хартия от слонска тор, подметки на маратонки от оризови люспи, чанти от маслинови листа, шоколад от водарасли, играчки от яйчени черпуки бяха други любопитни експонати на „Биоикономиката в ежедневието".

За втора поредна година фестивалът на виното и културното наследство имаше своята Царица Августиада, която бе избрана на пищен шоу-спектакъл в залата на Старозагорската опера. Тази година царската корона заслужи 17- годишната Мартина Пенева, ученичка в езиковата гимназия "Ромен Ролан". Изборът бе на 10-членното жури и на гласовете за нея в социалните мрежи. За първа подгласничка бе избрана Антоанета Танева, на 20 години, студентка в Тракийски университет, специалност "Екология". За втора подгласничка на Царица на Августиада бе определена Берна Билен, 18-годишна, ученичка в Търговска гимназия "Княз Симеон Търновски". През следващата една година царица Августиада ще бъде посланик на приятелството и красотата на различни форуми и фестивали в странаат и чужбина.

Новата винена принцеса

със своите подгласнички привестваха първите гости на голямото изложение на вина и кулинарни деликатеси в регионалния исторически музей. По традиция щандовете на винарните, тази години те бяха над 30 от страната и чужбина, бяха разположени на античното ниво в регионалния исторически музей. Както е известно, на практика това е била античната улица на един от предшествениците на днешна Стара Загора - Августа Траяна. Акцент на тазгодишната културна програма бе „Монетосеченето в Августа Траяна. Според експерта по нумизматика в регионаалния исторически музей Мариана Минкова в „преблестящия град на траянците", както са го наричали римляните, само през 1-2 в. сл. н.е. тук са били сечени над 800 монети. Една от тях – с образа на император Каракала, стана и емблема на фестивала. Победителят в конкурса за най-добро вино - "Глас народен - глас божи", които се определя с гласуване от обикновените дегустатори - посетителите на виненото изложителите, ще има правото да носи печатния знак на Августиада върху своя етикет на бутилките вино през следващата 1 година .

Победителите в конкурса ще станат известни днес след обяд.

За пръв път на изложеннието на вина тази година имаше и бирен щанд. Вкусотиите и изкушенията в кулинарния сектор и тази година бяха представени от един от традиционните партньори на фестивала - Метро Академия с шеф Юри Велев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай