Шефът на Столична община си отива заради Общинска банка

Решават във вторник остава ли партиен лидер в София

Шефът на Столична община си отива заради Общинска банка | StandartNews.com

София. Започна обратното броене за шефа на Столичния общински съвет и лидер на ГЕРБ-София Андрей Иванов. Във вторник Изпълнителната комисия на управляващата партия ще обсъди казуса с разклатения му стол, като формален повод ще е анализът на изборния резултат в София. Тогава ще стане ясно дали Иванов ще остане партиен лидер. Сигурно било, че ще се раздели с поста на общинар номер 1.

Около Иванов имало няколко конфликти случая, но чашата на търпението на ГЕРБерите преляла след забавянето на връщането на Общинска банка на общината, разказаха от "Московска" 33. В партията подозирали шефа на СОС, че с документни хватки миналото лято е саботирал провеждането на общо събрание.

Миналата година градският парламент взе решение за свикване на общо събрание на акционерите на трезора. То трябваше да е на 1 септември и да се вземат важни решения за промяна в устава и смяна на ръководството, за да си върне кметството трезора. За да се състои заседанието, от СОС трябваше да изпратят писмо до управителния съвет на банката в законовия срок от 30 дни.

Вместо обаче документът да пристигне в банката преди 1 август, СОС го изпраща на 2 август. Така нарушава срока, за да се проведе събранието на уречената дата. Оказва се, че Андрей Иванов е поискал в писмото да фигурира не само подписът на кмета Йорданка Фандъкова, но и неговият, научи "Стандарт". Именно затова общинари подозират, че Иванов умишлено е отсъствал, за да не се придвижи документът. Тогава Иванов обяви, че вината за забавянето на писмото е в Надзорният съвет на банката.

По-умереното крило в ГЕРБ смята, че Иванов трябва да бъде отстранен елегантно, като се запази достойнството му. Затова било възможно или да подаде оставка, или да бъде преназначен на друга служба. Опонентите му обаче искат бърза разправа с него. Те смятат, че структурата в София, която е най-голямата на ГЕРБ в страната, няма да се разтресе от смяната му. Причината била, че основната работа с членската маса я изнасят тримата координатори за отделните райони в столицата Александър Ненков, Евгения Алексиева и Татяна Георгиева.
В крайна сметка решението ще е на партийния лидер Бойко Борисов.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай