Родни джентълмени се снимат за кампанията #Заклех се!

Родни  джентълмени се снимат  за кампанията #Заклех се! | StandartNews.com

Стотици българи подкрепиха кампанията #Заклех се! в Международния ден за елиминиране на насилието срещу жените. Те дадоха клетва, че няма да упражняват, оправдават или прикриват насилие срещу дамите. Родните джентълмени удостовериха това със свое селфи пред плаката
на кампанията. Снимките ще бъдат публикувани на фейсбук страницата на Съюза на транспортните синдикати в България (СТСБ), който стои зад инициативата. Стартът на кампанията #Заклех се! беше даден с откриването на плакатна изложба на метростанция „Сердика" в столицата.

„Днес даваме ново начало на усилията си за борба с насилието, защото този проблем продължава да руши обществото ни. Моралната криза е по-тежка от икономическата и това води до ескалация въобще на насилието", заяви при откриването председателят на СТСБ и вицепрезидент на Международната и Европейската федерации на транспортните работници Екатерина Йорданова.

Тя припомни, че кампанията е стартирала преди две години в София по време на 43 конгрес на Международната федерация на транспортните работници. „Тогава стотици мъже дадоха своята клетва и подкрепиха нашата инициатива със своите лица, а 30 бели гълъба "оживяха" от портретите и отлетяха с посланието за освободената женска душа и надеждата за един по-добър свят, в който двете половини на човечеството живеят и работят в пълна хармония", заяви още президентът на СТСБ. По думите й досега усилията на кампанията са били насочени към средите на синдиката, но днес тя се отваря към цялото общество. Защото колкото повече хора се включат, толкова повече шансове има нашето общество да се пребори с насилието у дома, на обществени места и на работното място, чийто жертви са близо 30 на сто от българските жени.
По време на церемонията голямата българска актриса Искра Радева прие да стане лице на кампанията и да даде своя принос в борбата с насилието. Инициативата #Заклех се!
ще продължи цяла година с плакати в столичния метрополитен, големите гари и летищата. Целта е да се събере максимална подкрепа за борба с насилието над жени. На всеки етап ще се връчват бели ленти на мъжете, дали клетва в кампанията, съобщиха още организаторите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай