Реставрират Трапезица с 1,250 млн. евро

Реставрират Трапезица с 1,250 млн. евро | StandartNews.com

Водят туристи на крепостта от следващия сезон

Крепостта "Трапезица" ще бъде реставрирана и ще посреща посетители от следващия туристически сезон. Това стана ясно при посещението в старата столица на делегация от Азербайджан, водена от вицепремиера на страната Елчин Ефендиев. Както "Стандарт" вече писа, фондацията на първата дама Мехрибан Алиева - "Гайдар Алиев", ще финансира проекта за реставрация, консервация и социализация на крепостта.

"През март бяхме в Президентството, където повече от час и половина презентирахме проекти, разработени от общината и от Министерството на културата. Така кандидатствахме за финансиране възстановяването на "Трапезица", тъй като предстои честването на 830 години от въстанието на Асен и Петър и от полагането на основите на Втората българска държава", обясни кметът на старата столица Даниел Панов. Градоначалникът посочи, че азербайджанската организация ще отпусне близо 2,5 млн. лв., с които ще бъде реставрирана западната част на хълма, в това число и три църкви, алеята в цялата крепост, ще се обзаведе и музеят на хълма, където ще бъдат експонирани всички находки. Ще се възстанови и инфраструктурата към туристическия обект и към фуникуляра, който ще отвежда посетителите на хълма.

"Това е изключително важен проект", обяви посланикът на България в Азербайджан Мая Христова. Официалните гости бяха посрещнати от средновековни войни на коне.

Договорът за финансирането официално ще бъде подписан днес в Гранитната зала на Министерския съвет. Документът трябваше да бъде парафиран във Велико Търново в присъствието на премиера Бойко Борисов, който обаче не успя да пристигне заради служебни ангажименти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай