Разчистват Алма матер

Ректорът забрани достъпа до СУ, окупаторите се заинатиха

Разчистват Алма матер | StandartNews.com

Вече трети ден шепа младежи държат Софийския университет окупиран въпреки призивите на студенти, преподаветили и политици вузът да бъде освободен. "Това е престъпление и трябва да се действа срещу него с всички законови мерки", категоричен е ректорът проф. Иван Илчев.

Новите окупатори на Софийския университет се очаква да бъдат изведени от сградата днес. Това казваха снощи преподаватели в Алма матер.

Ректорът на най-старото висше учебно заведение у нас проф. Иван Илчев вчера издаде заповед, с която се забранява достъпът и пребиваването на територията на Ректората. Изключение се прави само за охраната на Алма матер и изрично посочени от ректора лица. На общо събрание обаче окупаторите решиха да не се съобразят. И да останат в сградата, докато исканията им не бъдат изпълнени. Така заповедта развърза ръцете на МВР и прокуратурата за възстановяване на реда в СУ, коментираха още от администрацията на Ректората. Проф. Илчев още в неделя обяви окупацията за престъпление, защото сградата е публична държавна собственост. Вчера сутринта той официално внесе и сигнал в държавното обвинение. От там обаче нямаше реакция през целия ден. Решението дали полицията ще влезе на територията на университета е на прокуратурата, обясни проф. Илчев. "При първата окупация водачите бяха доста по-интелигентни. Тук се сблъсквам със стена. Тогава имаше възможност за разговори, а сега те са изчерпани", мотивира се ректорът.

Портите на университета обаче останаха залостени дори за студенти от СУ, техните преподаватели и администрацията, въпреки че Илчев обяви, че денят ще е работен и учебен още сутринта в понеделник. Множество студенти се опитаха вчера да влязат в двора, показвайки студентските си книжки. Допускани вътре обаче бяха само избрани, които подкрепят окупацията, без оглед на това дали са студенти или не. Присъствието зад оградата главно на студенти от други университети или хора, които не учат, бе сред една от основните критики на противниците на повторната окупация. Нарочно не се оттеглят сами, провокират полицията да ги изведе с белезници, възмущаваха се младежите.
Реформаторският блок, както и преподаватели от СУ, които безусловно подкрепяха "Ранобудните студенти", също остро осъдиха окупирането на сградата от лица, които нямат общо с университета. Самите "ранобудни" също се разграничиха от настоящите окупатори.

"Тази сграда е най-близо до тази на властта", обясни вчера студент от Техническия университет, който е част от окупаторите.

Въпреки опасенията в нощта срещу понеделник в и около университета бе спокойно. Не се сбъднаха и прогнозите за появата на провокатори, които да се опитат насилствено да ги изкарат от сградата. Около обяд около университета започнаха да се събират поддръжници и противници на окупацията. Въпреки множеството призиви за подкрепа при портите се събраха 50-ина души, които защитиха окупаторите. Толкова бяха и студентите, които искаха край на окупацията и нормализиране на обстановката в СУ. Двете групички бяха разделени от кордон полицаи с жилетки "Антиконфликт" и до физически сблъсъци не се стигна. Бяха разменени само няколко шамара. От двата тротоара на улица "Св. Климент Охридски" обаче летяха множество нецензурни обиди и квалификации. Не липсваха и обвиненията за служба на дадена политическа сила, както и за взети пари за участие в един от двата протеста. Във вербален конфликт на няколко пъти влязоха и окупатори и студенти от СУ, които се опитаха да прескочат оградата на университета, показвайки студентските си книжки. През целия ден около сградата бяха и преподаватели, които искаха да убедят завзелите сградата да прекратят окупацията.

За разговори с окупаторите дойдоха и политици от Реформаторския блок, посрещнати с аплодисменти и обиди.
Малко по-късно противници на окупацията се опитаха отново да прескочат оградите на университета и да влязат в двора. Сред тях бе и преподавателят гл. спец. д-р Чавдар Кирилов заедно с десетина студенти. Въпреки заплахите за саморазправа от страна на окупатор, който не пожела да се представи, като обясни само, че не е студент, д-р Кирилов не напусна двора на университета. В опит да влезе едно момиче дори бе леко ранено, след като окупаторите хлопнаха портата и затиснаха ръката й.

Малко след това тръгнаха и подписки "за" и "против" окупацията. След многобройните критики от всички страни окупаторите обявиха, че в сградата на Ректората ще бъдат допускани само студенти. Хората, които ги подкрепят, пък ще могат да стоят в двора. Въпреки това от сградата така и не излязоха някои от лицата, които по-рано декларираха, че не са студенти. В късния следобед обстановката около университета съвсем се успокои и противници и поддръжници си тръгнаха.

Юристи от Алма матер очакват днес полицията и прокуратурата да реагират на сигналите на ректора на СУ и да предприемат действия за извеждане на окупаторите.

Стажант от "Козлодуй" държи вратите затворени

Сред главните лица на окупаторите рядко се забелязват студенти от Софийския университет "Св. Климент Охридски". Част от тях обаче са участвали и в предишната окупация на университета, като самите те се представят за "радикалното крило" на "Ранобудните студенти". Неформалният говорител този път е Тони Господинов, също част от "ранобудните". В блога си той си пише, че е студент в University of Northampton във Великобритания, учи право и политика. В университета вече е и лидерът на първата окупация - Ивайло Динев. Един от новите окупатори е Веселин Недков, който учи за магистърска степен в Алма матер, а за бакалавър е завършил в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски". Стажант е в АЕЦ "Козлодуй". В социалните мрежи той се определя като "аполитичен". Основно лице е и 31-годишният Манол Глишев, който е студент по история. В момента е преподавател по английски и италиански език в Асоциацията на родители на деца с увреден слух. Сред тях е и протестиращият Йоло Денев.

Това не е място за политика

Алиосман Имамов, зам.-шеф на НС и ДПС

Не бива университетът да се превръща в място, където се развива политическа дейност, и в закона това е ясно регламентирано. Липсва ясна мотивация и повторната окупация на авторитетното висше. Тази повторна окупация е очевиден призив за активиране на протестните настроения в обществото срещу политическите сили, които не са окупирали парламента и не са узурпирали властта, срещу едно правителство, което по силата на правилата на демокрацията управлява държавата. ДПС настоява съответните органи да предприемат законови мерки да бъдат осигурени условия на десетките хиляди студенти и преподаватели да вършат своята работа.

Нарушават автономията

Радан Кънев, лидер на ДСБ

Нарушение на академичната автономия е присъствието на хора, които не са студенти в сградата на Алма матер. Трябва да имаме търпение, протестите могат да продължат, но да не бъдат допускани прецеденти на насилие и нарушаване на университетската автономия. Не одобрявам присъствието на хора, които не са студенти, в сградата на Алма матер, което е нарушаване на всички принципи на академичната автономия. Това се споделя и от повечето от преподавателите, които преди са били на страната на Ранобудните студенти. Това не е адекватна форма на протест, университетът е свято място.

Прокуратурата да се намеси

Волен Сидеров, лидер на "Атака"

Престъпленията на лицата, които в момента са окупирали Софийския университет, са следните: хулиганство, нарушение на обществения ред, самоуправство, включително престъпление срещу държавата. Настояваме МВР и прокуратурата да се намесят. Трябваше още в петък вечерта въпросните окупатори моментално да бъдат задържани и вече да се води досъдебно производство. Тази псевдотолерантност към нарушители на обществения ред ще доведе страната ни до анархия и хаос.

Не постигат цели, а си вредят

Доц. Кристиян Таков, преподавател по право, подкрепящ Ранобудните

Не подкрепям новата окупация на Ректората.
Нито в този персонален състав, нито в тази численост, нито в това време, нито при тази обстановка. Тя не постига целите, които заявява, а им вреди. Смятам, че са малцина. Това ги лишава от достатъчна легитимност. Съставът им е твърде разнороден; нито е само студентски, а хептен не е само от Софийския университет. Това повдига въпроса защо окупират Ректората, а не например Министерския съвет. Моментът (сесия след седмица, задочници, взели отпуски за очни занятия) е крайно неподходящ. Избраното действие - окупация - вече е доказано неефективно.

Защо са поканени и външни лица?!

Проф. Александър Кьосев, литературовед и културолог

Не подкрепям втората окупация на Софийския университет. Рязко осъждам идеята в окупирания Софийски университет да бъдат поканени външни протестиращи, които не са студенти и преподаватели там. Подкрепих първата окупация като форма на гражданско неподчинение и критикувах тогава решението на Академическия съвет, участвах в създаването на групата на преподавателите, говорих на площада в подкрепа на Ранобудните. От тази биографична позиция не подкрепям втората окупация на Софийския университет. Рязко осъждам идеята в окупирания Софийския университет да бъдат поканени външни протестиращи, които не са студенти и преподаватели там. Втората окупация не е нито необходима в момента за България, нито приемлива за университетската общност.

Незабавно да напуснат

Огнян Минчев, политолог

Окупацията на академична сграда е мощно средство за защита на интересите на академичната общност. С това средство не бива да се злоупотребява, не може да се допускат случайни хора - нечленове на академичната общност, да налагат своите решения за прилагането на подобна мярка. Окупацията на Софийския университет от десетина случайни минувачи е покана за разправия с демократичното движение на българските студенти и университетски преподаватели. Призовавам всички наши колеги да убедим шепата незнайни окупатори незабавно да напуснат сградата на Ректората.

Пропадна проект за пет млн. лв.

Проект на Софийския университет "Св. Климент Охридски" за 5 милиона лева е пропаднал вчера заради окупацията. Това съобщи проф. Иван Илчев, ректор на СУ. По негови думи документите, които са били в окупираната сграда на Ректората, е трябвало да бъдат подадени вчера. Той допълни още, че в петък трябва да бъдат изплатени заплатите на служителите, а документите за тях трябва да бъдат оформени най-късно утре. И посочи, че има работещи в администрацията, както и преподаватели, които изплащат заеми, а забавянето ще доведе до трупане на лихви. Вчера трябваше да се проведе и държавния изпит на студентите в специалност "Психология".

Бойко: Няма да свалите кабинета

"Не съм убеден, че с окупацията на учебни заведения вече може да се постигне сваляне на това правителство", написа вчера във Facebook лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той подчерта, че ГЕРБ настоява за незабавна оставка, но с "позволените от закона средства". Бившият премиер предложи вместо окупация общ национален митинг пред парламента. Борисов покани на среща днес в централата на партията студентите, окупирали Ректората, "понеже на територията на университетите не се прави политика". Лидерът на ГЕРБ допълни още, че не допуска, че "някой би си помислил да изпрати полиция и да използва сила срещу мирно протестиращи млади хора".
Преди това окупаторите призоваха поддръжници на ГЕРБ, Реформаторите и други "неказионни партии" да ги подкрепят. До края на деня обаче не отговориха на призива на Бойко Борисов.

Опитаха да режат вериги с ножовка

Един от противниците на окупацията бе задържан вчера. Причината бе опит веригите на портите на Ректората да бъдат прерязани с ножовка. След проверка той бе освободен. Друг негов съмишленик пък откърти едно от колчетата, поставени по тротоара против паркиране, но му бе незабавно отнето от органите на реда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай