Радио "Долна Кремена" буди пет континента

Глас на ВВС води токшоу от мазето си в мездренско село

Радио "Долна Кремена" буди пет континента | StandartNews.com

Мездра. Кой да повярва, че журналист от ВВС с близо половин век стаж ще си направи радио в едно малко българско село? До, но това си е жив факт. Боби Мартин почти 3 г. предава новини от студиото си в Долна Кремена - селце на няколко километра от Мездра. Всеки ден от 10 до 13 ч чаровникът на 62 сяда зад пулта и предлага "Закуска с Боби" на своите 2,5 млн. слушатели на пет континента. Някои от феновете му, които са в Нова Зеландия, по това време вечерят, но и на тях им е интересно менюто, което им предлага водещият от Долна Кремена.

Вкусен микс от български и световни новини, подправени с малко клюки и много музика. Това е рецептата за успех на Боби Мартин. Богатата му фонотека е пълна с евергрийни, много рок и популярна класика. Признава, че българският фолклор трупа най-много почитатели, затова вече си е набавил колекция от най-добрите ни изпълнители. По света, според него, си падат по Валя Балканска, Мистерията на българските гласове и Берковската духова музика, която може да вдигне накрак и мъртвец, шегува се Боби.

Днес той отбеляза 1000 дни в ефира на радио "Долна Кремена". Горещата тема, за която се интересуваха слушателите му в Румъния, Гърция и Австрия, се оказа поредното земетресение в Перник. Чак от Австралия пък го попитаха какво е състоянието на двете жени от Кърджали, поразени от гръм предишния ден. Испанец, кацнал на нашето летище, се поинтересува какъв е трафикът в София и Боби веднага го информира за леко задръстване по Цариградско шосе.

Студиото на Боби Мартин, който е седнал зад микрофона още 12-годишен в лондонското радио "Пират", е оборудвано с техника за  половин милион долара и е разположено в мазето на къщата в Долна Кремена, която той и съпругата му Роузи купили преди 2 г. Именно нежната му половинка, която е ПР специалист, е единственият член от екипа на радиоводещия. Нейната база е в хола на дома им. От там тя следи как се излъчва интернет каналът от Долна Кремена, наречен TRUST Global radio.com, и се кефи на сочните разговори на Боби със слушателите. Те обикновено са гарнирани с типичен английски хумор, но от време на време поданикът на кралицата пуска и по някоя българска поговорка като тази: "Останете на линия, работата не е заек да избяга".

"Аз съм вашият майстор-готвач на духовна храна, а Роузи може да ви предложи истинска". Така журналистът обявява рубриката на съпругата си, която вчера научи слушателите как да си направят сарми. Роузи е и кулинарят вкъщи, като се хвали, че откакто е в България, се е научила да меси питки и да кълца лютики. Любимите български деликатеси и на двамата обаче са кебапчетата и наденичките. Тъй като са въздържатели, въпросът "харесва ли ни ракийката", бе посрещнат с гримаси, които показват, че са я опитвали, но няма да повторят. Но пък Боби и Роуз вероятно са единствените, според които шопската салата не е мезе за скоросмъртницата и може да се хапва без питие.

Докато е в ефир, англичанинът се чувства като у дома си и в буквалния, и в преносния смисъл - говори, ръкомаха, припява, шегува се и се вижда, че живее чрез шоуто си. "Радиото е нашата любов. Ние никога няма да се пенсионираме", разкрива Роузи, като се възхищава на енергията, с която съпругът й общува със своите слушатели. За около половин час той каза: "Добро утро, Долна Кремена", на пет езика и му се наложи да говори на английски, испански и френски. Няма проблем с италианския и немския, стига някой да се свърже с него на тези езици.

Семейство Мартин пуснало корен в българското село по препоръка на дъщеря им Мишел. Преди няколко години 41-годишната английска дама пристигнала на екскурзия у нас и обикнала страната ни от пръв поглед. Със съпруга й Саймън спонтанно взели решението, че тук ще е техният дом и се заселили във врачанското село Липница. Там си вдигнали къща и осиновили две момиченца от сиропиталище. Сега внучките на Боби и Роуз са на 7 и 9 г. Двете вече говорят много добър английски и са отличнички в училище. Имат възможност да яздят понита, защото родителите им освен 10 расови жребци отглеждат и малки кончета.

Боби и Роуз издават, че не срещат кой знае какви трудности в комуникацията си с хората от Долна Кремена. Младите поназнайват езика им, в разговорите с по-възрастните включват и ръцете си. Но за 2 г. в речника си вече имат и добър набор от български думи, така че им е все по-лесно да си общуват със съседите. За най-добрия си приятел признават кмета на селото Румен Серафимов, който им е и комшия. Често си гостуват и обикновено успяват да изтръгнат от него някоя местна новина, която да разкажат на слушателите си по света.

Последните вести от Долна Кремена са и от двете категории - добри и лоши. Сред най-хубавите предавания на Боби е това от 24 май, когато е бил и храмовият празник на църквата в Долна Кремена. "И в Париж, и в Барселона, и в Ню Йорк чуха за празника в селото и за делото на просветителите ви", хвали се журналистът. И, съвсем между другото, Боби обявява, че съвсем скоро му се наложило да отскочи за малко до Лондон, за да получи голяма международна награда, с която е отличено селското му радио. Водещият издава и коя е последната тревожна новина от Долна Кремена, пусната в ефир. По време на поройните дъждове онзи ден се срутили двата моста в селото. "Надявам се, че много хора ме чуха. А още по-силно вярвам, че тези мостчета ще се оправят", завършва оптимистично мократа тема Боби Мартин на вълните на радио "Долна Кремена".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Цецо
Коментирай