892 млн. от хората на земята нямат WC

Днес е световният ден на тоалетната

892 млн. от хората на земята нямат WC | StandartNews.com

892 млн. от жителите на земята нямат достъп до тоалетна. Това съобщи Веселин Симов от Фондация „Ние сме водата“ в интервю за БНР. Днес е световният ден на тоалетната, обявен за такъв с решение на ООН. Целта е повишаване осведомеността на хората по света по проблемите свързани с канализация и хигиенни условия и за необходимостта те да бъдат решени.

Фактът, че 892 милиона души вършат своите естествени нужди на открито води до сериозни последствия за околната среда и здравето на хората. Замърсените води, които по-късно консумират, причиняват заболявания като диария. Те са причина за смъртта на 361 000 деца на възраст под 5 години, на годишна база, допълва БГНЕС.

„Осведомеността е една от първите цели на нашата фондация. Когато една тема се постави на вниманието, повече хора участват в нея. Обществото трябва да знае, че това е свързано със здравето, което е най-ценното в нашия живот“, каза още Симов. Той подчерта, че България не е сред проблемните страни. Африка, Латинска Америка, Далечният изток – там са най-големите проблеми, отбеляза Веселин Симов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай