19:40 ч.

18.06.13

4 мин.

22143

38

53

Полицейски синдикат подкрепи протестите

от Силвия Пенчева |

Полицейски синдикат подкрепи протестите
Снимка: БулФото

София. Синдикатът на служителите в МВР обяви подкрепа за протестите и исканията на хората и се обяви срещу харченето на пари за охрана на партийни централи и партийни представители. В открита декларация, адресирана до гражданите на Република България и до колегите си МВР, служителите се обявяват против „изразходването на ресурс за разширено обезпечаване охраната и физическата защита на отделни политически фигури и партийни централи".


Според синдиката служителите на МВР биват целенасочено и несправедливо превръщани в мишени на народното недоволство, заплащайки със здравето си.


Те се обявяват и срещу провокативното поведение, целящо ескалиране на напрежението. Според полицаите е „изключително трудно и силно демотивиращо да се работи за постигането на обществен ред, когато същите тези политици, който седят зад полицейските кордони и заграждения, влизат във физическа саморазправа с полицейските служители и защитават това си поведение с депутатския си имунитет".


Публикуваме пълния текст на декларацията на Управителния съвет на Синдиката на служителите на МВР (ССМВР).


„През последните дни гражданското ни общество е изправено пред сериозно изпитание, предимно изпитание на духа, морала и етичните норми. От една страна справедливата и основателна гражданска и обществена чувствителност и социално напрежение, а от друга страна индикациите за развиваща се политическа криза, доведоха отделни български граждани до крайни състояния и открито демонстриране на психическа лабилност. Това в немалка степен засегна и една част от българските политици. В следствие на безсилие с разумни политически аргументи, да се обосноват позиции и решения от страна на политическите партии и отделни политици, се достигна до ситуация в която за пореден път се правят провокативни, целенасочени и умишлени опити да се въвлекат служителите от МВР и националната полиция в политическите противоборства.


Синдикатът на служители в МВР желае да напомни на политиците и да увери българското общество, че служителите в МВР не са частни служители, обслужващи интересите на една или друга политическа партия или коалиция. Служителите в МВР са част от българското общество и са изцяло и единствено в служба на обществените интереси. Ние в пълнота подкрепяме справедливите социални и икономически искания на гражданите. В протестите участват и се включват, наши близки приятели, роднини, членове на нашите семейства.


Синдикалната ни организация застава на позицията, че с оглед на финансовите и икономически възможности на част от политическите партии, от страна на МВР, други държавни органи и институции необосновано се изразходва ресурс за разширено обезпечаване охраната и физическата защита на отделни политически фигури и партийни централи. В българското общество всички сме равни и всички имаме равни права и задължения. Явно някой членове на обществото считат, че с оглед на принадлежността им към някой формални и неформални съвкупности, могат да черпят повече блага, повече права и се чувстват освободени от граждански задължения. Искаме да им напомним на тези субекти, че като членове на неправителствена организация и като служители в правоохранителна държавна институция, ние стриктно ще държим за недопускането на подобен тип поведение.


В същото време считаме, че е абсолютно недопустимо и нецивилизовано да се прибягва до прокламирането на едни или други идеи, позиции и становища, стимулиращи и провокиращи насилствени действия, демонстриране на аморално и провокативно поведение, хулигански и други противоправни прояви.


В разрез с нормалното и гражданско отговорно поведение е гражданите и служителите от българските правоохранителни органи да са обект на насилие и целенасочени провокации. Именно обществото и гражданите са определили служителите на МВР да се грижат и осигуряват сигурността, живота, здравето на гражданите и обществения ред и спокойствие. Именно от данъците на всички граждани в нашето общество се заплаща за изпълнението на тези дейности и функции от служителите в МВР. Действия в посока възпрепятстване работата на служителите от МВР и провокативно поведение, целящо ескалиране на напрежение и преминаване към физически разпри е най – малкото недостойно и неморално поведение, а освен това е противоправно и наказуемо.


Все по–ниска е мотивацията на служителите в МВР да застават с лицето и гърдите си пред една или друга партийна централа и да защитават от народната „любов" представители на политическият елит. Изключително трудно и силно демотивиращо е да се работи за постигането на обществен ред, когато същите тези политици, който седят зад полицейските кордони и заграждения, вместо да се занимават с формирането на отговорна и държавническа позиция, вместо да способстват за обществения мир, спокойствие и благоденствие на нацията, открито провокират членовете на обществото и служителите, като отправят несъстоятелни и безпочвени нападки и към служителите от МВР, влизат във физическа саморазправа с полицейските служители и защитават това си поведение с депутатския си имунитет. Считаме, че е абсолютно недопустимо служители на реда да стават жертви и заложници на проявите на нисък морал, отявлено провокативно поведение и политическо говорене, особено когато това е демонстрирано от български народни избранници.


Изразяваме остро несъгласие с гражданско и политическо поведение, и недалновидно управление, при което служителите на МВР биват целенасочено и несправедливо превръщани в мишени на народното недоволство, заплащайки със здравето си."


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 07:49 · 09.11.2015
О тъпотия в България безкрай ти за нас си земен рай о тъпотия тъпотия ,най тъпата държава в света доказаааноо!!!
vlaxa · 11:34 · 10.11.2013
Полицаите са народни синове,и трябва да служат на народа си,и да го пазят !!! Наѝ после се събудиха!!!
Поздрав
Слона · 11:00 · 10.11.2013
Абе хубава новина, но да не забравяме, че УШЕВ ПЕДЕРАС!
Потребител · 10:45 · 10.11.2013
От кога полицията и нейните служители /еничари / станаха част от българското общество ? От кога са над партиина институция ? Няма такова нещо! Каквото им свирне единствената партия на тази музика и играят.Кого заблуждаване ?Каква отново игра за заблуда на този елементарен народ започвата ?
Потребител · 22:01 · 09.11.2013
Тези сега няма ли да ги бият онези маскираните им колеги :D
Потребител · 01:13 · 15.07.2013
Браво, и не неочаквано, в тази серия от протести на улицата няма недоразумения, човек наистина спокойно изразява волята си.
venelin.rusev.18 · 22:22 · 14.07.2013
Браво на полицаите, та те са синове на народа!!!
venelin.rusev.18 · 22:21 · 14.07.2013
Полицаите са хора, а не повечето политици! Народът и полицаите взаимно се уважават! това вече говори за гражданско общество!
Потребител · 21:18 · 14.07.2013
Браво, момчета и момичета!
дани · 14:44 · 14.07.2013
БРАВО , РАЗБИРА СЕ , ЧЕ И НА ТЯХ ИМ Е ПИСНАЛО
Потребител · 07:02 · 14.07.2013
Браво мом4eта и момичeта !!!
Потребител · 23:22 · 13.07.2013
БРАВО ТЕ РАБОТЯТ ЗА НАРОДА ЗА СЕМЕЙСТВАТА СИ
Потребител · 22:28 · 13.07.2013
Браво!!!
Ивелин Петров · 19:06 · 13.07.2013
Голяма част от служителите в МВР са много добри специалисти. Проблемите започват от шефовете на районни управления и нагоре. Не коментирам корумпирани катаджии които са срам за МВР и обществото. Аз подкрепям полицаите в исканията им за по високи възнаграждения и нормални условия на труд с две ръце!!!
Потребител · 17:18 · 13.07.2013
Браво, момчета и момичета ! Защото всяка вечер виждам и снимам и едни слабички момичета в униформи срещу нас. И все се чудя, защо са СРЕЩУ нас, а не сме от една и съща страна? Покажете ни с един жест довечера, че сте на наша страна, та ние сме един народ.
Петър · 14:36 · 13.07.2013
БРАВО на полицаите! И те са хора от народа и вече почват да се дразнят от това противопоставяне.Чудят се кого да пазят-народа или политиците!
Потребител · 11:38 · 13.07.2013
браво
Потребител · 10:11 · 13.07.2013
Приоритета на полицията е да пази гражданите от посегателства.Синдикатите са Мафия и продажници!За политиците не ми се говори.Полицаи не се оставайте да ви употребят.
Потребител · 11:03 · 22.06.2013
Това е нашата ПОЛИЦИЯ!
ПОЛИЦИЯТА всеки ден е на война с престъпността, тя НЕ ВОЮВА С ГРАЖДАНИТЕ!
ГРАЖДАНИТЕ НЕ СА ПРЕСТЪПНИЦИ!
ПОЛИТИЦИТЕ, ГРАЖДАНИТЕ И ПОЛИЦИЯТА СА ОТГОВОРНИ ЗА ПРЕВЪЗПИТАВАНЕТО НА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ!
БРАВО на полицията, БРАВО и на гражданите!
НА ХОД СА ПОЛИТИЦИТЕ!
Потребител · 09:43 · 21.06.2013
На всички ни е трудно. На ВАС още повече.
Благодаря Ви за достойнството!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар Кирилизирай
ПредишнаСтраница 1 от 2Новините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент