Патриарсите Максим и Кирил се събират под тепетата

Патриарсите Максим и Кирил се събират под тепетата | StandartNews.com

Пловдив. Патриархът на Москва и на цяла Русия Кирил ще гостува в Пловдив на 28 април. Главата на руската църква пристига в България като новоизбран духовен водач за среща с нашия патриарх Максим. 

Посещението му в Пловдив е част от визитата му у нас, като под тепетата той ще пристигне с Максим и това ще е първото в историята на града съвместно посещение на двама православни патриарси.

Тук първойерарсите ще отслужат тържествен молебен за благословение на българския народ, за здраве и благоуспяване на освещения клир и христолюбивото паство на Пловдивска епархия.

Богослужението ще бъде в митрополитския храм „Света Марина” пред частицата от Светия кръст Господен от манастира „Кръстова гора” и  чудотворния образ на Божията майка – Света Богородица-Златна ябълка.

В богослужението ще участват митрополитският хор „Свети апостол Ерм” и хор „Анастасис” от Русия. Деца от неделните училища към пловдивските храмове ще поздравят владиците с бели рози, а молебенът ще бъде отслужен на църковно-славянски език.

След богослужението песнопенията ще прелеят във фолклор, като специално за празника в Пловдив пристига ансамбълът от Смолян „101 каба гайди”. Очаква се на тържеството да присъстват всички български митрополити и епископи.




Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай