Парламентът: Децата без право на наследствена пенсия ще получават семейна помощ

Парламентът: Децата без право на наследствена пенсия ще получават семейна помощ | StandartNews.com

Парламентът прие окончателни промени в Закона за семейни помощи. С приетите промени се дава възможност децата без право на наследствена пенсия да получават семейна помощ. На първо четене въвеждането на нов вид месечна помощ за деца с един или двама починали родители беше подкрепено единодушно на 21 септември.

Депутатите решиха помощта да се предоставя на другия родител или на настойника/попечителя, който отглежда детето. Родителят или настойникът трябва да живеят постоянно в страната. За да получават новата семейна помощ, децата трябва да посещават редовно детска градина или училище.

Според разчетите 5600 деца ще могат да се възползват от новата социална помощ. 2900 от тях ще получават помощта със сигурност. Останалите 2700 ще могат да изберат дали да им се отпуска наследствена пенсия или новата социална помощ. 4 млн. лева допълнително ще са необходими в бюджета за следващата година за изплащане на предлаганата помощ. Отпуснатите до края на годината персонални пенсии ще продължават да се изплащат.

Предложението за подоходен критерий за отпускане на новата помощ породи дебати в пленарна зала. От БСП и ДПС призоваха то да се преосмисли и критерият да отпадне. Така по настояване на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов гласуването за подоходния критерий беше отложено. След консултации с премиера Бойко Борисов и финансовото министерство отпадането на подоходния критерий беше подкрепено единодушно с 128 гласа „за".

Новата помощ ще се получава от децата до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст. От БСП настояха възрастта да бъде 26 години, но депутатите не подкрепиха предложението им.

Първоначалните изменения предвиждаха родителят или настойникът да получава семейната помощ, ако средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца е по-нисък или равен на дохода, определен в Закона за бюджета.

Промените влизат в сила от 1 януари 2019 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай