Откриха съкровище от 103 монети

Откриха съкровище от 103 монети | StandartNews.com

Шумен. 103 уникални средновековни монети откриха археолозите край Велики Преслав. Съкровището е от края на 12-ти и началото на 13-ти век, съобщи специално за “Стандарт” проф. Казимир Попконстантинов.

Екипът на доц. д-р. Росина Костова се натъкнал на малка ямичка, пълна с медните монети до североизточния край на средновековен манастир. Той принадлежал на видния дворянин Чергобиля Мостич, който бил дясната ръка на Симеон. Монетите обаче не са били негови, тъй като са от по-късна епоха. Те са датирани от края на 12-ти и началото на 13-ти век. Изображенията на тях са на двама императори от една династия - Исак Ангел и Алекси III Ангел.

По онова време това е било цяло състояние и вероятно е принадлежало на доста заможен човек, обясни проф. Попконстантинов. Според него е щастлива случайност, че ценните находки не са били намерени от иманярите в района.

След като бъдат почистени и описани, монетите ще намерят място в експозицията на археологическия музей във Велики Преслав. “Не позволяваме находките от Мостич да се разхождат насам-натам. Където са открити, там трябва да си останат”, категоричен бе проф. Попконстантинов.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай