ООН: Оставете границите отворени

Връщаме по 200 бежанци на месец, пращат ни специалисти за статута

ООН: Оставете границите отворени | StandartNews.com

Върховният комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш посъветва всички страни членки на ЕС да оставят границите си отворени за бегълците от Сирия. Това стана ясно след срещата му с премиера Пламен Орешарски.

"Сирийското население страда и заслужава състраданието на международната общност. Сега има 6,5 млн. сирийци мигранти вътре в страната си и още 2,4 млн. души в други страни. В Турция има 700 хиляди сирийци, а в Ливан може би 25% от населението вече е от сирийци. В този аспект е важна помощта на Европа и страните от ЕС да държат границите си отворени, както да помагат на бежанците на тяхна територия", заяви върховният комисар на ООН за бежанците в Гранитната зала на Министерския съвет. Гутериш е на еднодневна визита в страната ни по покана на вицепремиера Цветлин Йовчев. Върховният комисар обяви, че скоро у нас ще бъдат изпратени технически екипи, които да подпомогнат родните власти в работата им с бежанците.

От своя страна Орешарски обяви, че запознал госта си с основните затруднения и начините за тяхното решаване, така че да осигурим защита на сирийските граждани, които търсят закрила в страната. "Подчертах, че сме засилили контрола върху другите имигранти, за да не допуснем проникването на наша територия на хора, които идват със съмнителни мотиви", посочи премиерът, уточнявайки, че правителството очаква финансова помощ от ЕК още през следващата седмица. Междувременно стана ясно, че правителството си е поставило за цел да извежда по 200 мигранти от страната месечно и да разглежда по 150 молби за статут на ден. Това е предвидено в план за действие, разработен от МВР. "В момента, у нас има 400 души от Алжир, които очакват извеждане, 300 от Афганистан. Организираме полет за извеждане на иракчани", обясни зам.-министъра на вътрешното ведомство Васил Маринов. В момента имигрантите у нас са 9820 души. Повече от 8 хиляди от тях търсят закрила и очакват да получат статут на бежанци. 1230 са незаконно пребиваващи.

През юли незаконно са влезли в България 439 души, през август - 1018 души, през октомври - 3626, от началото на ноември до момента - 1282. Според Маринов смисълът на изграждане на временното техническо съоръжение по границата с дължина 33 км не е за отблъскване на хората, а за гарантиране на сигурността на границата ни с Турция, която е външна за Европейския съюз.

Калфин обяви извънредна ситуация

Европа може да ни помогне в проблема с бежанците, но не може да го реши, смята евродепутатът Ивайло Калфин. Според него световната практика е бежанците да остават в лагерите близо до Сирия, за да могат да се върнат в родината си след края на войната. "В България има извънредна ситуация. Страната ни е била готова за около 1500 души, но тази бройка отдавна е надмината", допълни Калфин. Освен мерките, които се вземат по границите, трябвало да се решат спешно и чисто битови проблеми, като медицинско обслужване и прехрана, смята бившият външен министър.

Станишев: Да се държим човешки

"Искам да подчертая един аспект, по който свенливо се мълчи - длъжни сме да подходим към бежанците чисто човешки. България има силна историческа традиция на толерантност към различните по етнос и традиции хора. Гордеем се, че по време на Втората световна война България спасява българските евреи. И че по време на клането на арменците през Първата световна война България им е давала приют. И сега трябва да стъпим на тези традиции", заяви лидерът на БСП Сергей Станишев по време на кръгла маса, посветена на проблемите на бежанците. Станишев призова за обща координирана политика на Европейския съюз, защото всяка държава самостоятелно не може да се справи с проблема с бежанците.

Театър с празник за децата от Сирия

Весел празник за деца бежанци готви общински драматичен театър "Боян Дановски" в Перник. Хлапетата, настанени в Националния детски екологичен комплекс, превърнат в център за временно настаняване на нелегални имигранти, са поканени на забавата на 5 декември. Те ще гледат забавни номера и фокуси и ще се включат във весели игри. Всяко дете ще получи подарък книжки за оцветяване и флумастри. Заради езиковата бариера празникът ще бъде организиран предимно като забавни игри, в които всички могат да участват, поясни директорът на театъра Иво Горчев. В Центъра за временно настаняване на имигранти в Ковачевци има 128 деца. Идеята вече е получила одобрение от областния обществен консултативен съвет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай