Намаляват парите за борба с мръсния въздух в България

Намаляват парите за борба с мръсния въздух в България | StandartNews.com

България е първа по смъртност заради мръсен въздух. А София няма адекватен план за справяне с основния проблем – битовото отопление. Това показва доклад на Европейската сметна палата.

Всеки ден в Европейския съюз заради мръсен въздух умират повече от 1000 души. Жертвите са 10 пъти повече от тези при катастрофи, показва статистиката на Брюксел. България е на първо място в класацията, следвана от Чехия, Латвия и Унгария.
На фона на това страната ни дава близо 60% по-малко пари за справяне с проблема, сравнено с предишни периоди.

Проверката на Европейското бюро по околна среда засича и двойни стандарти при измерването на смога. Въздух, който у нас се счита за годен за дишане, според Брюксел не отговаря на стандарта.

Пред Нова телевизия пулмологът д-р София Ангелова обясни, че стандартните медицински маски за лице не могат да ни предпазят от вдишването на фини прахови частици. По-добра работа вършели плътно оплетените шалове.

„Когато човешкият организъм е постоянно изложен на фини прахови частици, той е много по-разположен към развитие на хронични, белодробни и сърдечни заболявания", каза д-р Ангелова.

Заместник-кметът по екологията на Столичната община Йоана Христова обясни, че основният замърсител на въздуха в София е транспорта, следван от отоплението с твърдо битово гориво. По тази причина през 2017 г. са приети мерки за ограничаване на замърсяването. Сред тях са подмяна на отоплителните инсталации на домакинствата, на превозните средства на градския транспорт, разширяването на велоалеите, засилване на контрола в пунктовете за технически прегледи на автомобили.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай