Майките на деца с увреждания напуснаха преговорите и излизат на протест

Снимка: БНТ/БТА

Майките на деца с увреждания напуснаха преговорите и излизат на протест | StandartNews.com

Протестиращите майки на деца с увреждания обявиха, че напускат работната група, която подготвя новия закон за хората с увреждания. Преди днешното й заседание част от организаторите на палатковия лагер в София се събраха пред сградата на социалното министерство и заявиха, че така разписаните текстове са геноцид спрямо хората с увреждания и те няма да участват в него.


Майките започват серия от протестни действия, като първата инициатива ще се състои на 30 юли в столицата, под мотото "Бягство от отговорност".


Още миналия петък протестиращите майки на деца с увреждания обявиха, че не са съгласни с разработвания в момента закон за хората с увреждания, тъй като голяма част от текстовете преповтарят текстовете от сегашния закон за интеграция на хората с увреждания.


Така например се предвижда оценката на потребностите на даден човек да се прави от комисия към Агенцията за социално подпомагане, а в органите за управление на политиките отново ще влизат национално представителните организации, срещу чието съществуване и субсидиране се обявиха майките.


"Децата над 18 години са елиминирани тотално. Това е старият закон с копи-пейст. Ние не можем да участваме в убийството на хората с увреждания. Разграничаваме се от всичко това и излизаме", обясни Вера Иванова от Конфедерацията за защита правата на децата.


В заседанията на работната група, която трябва да подготви новия закон до края на този месец, продължава да участва омбудсманът Мая Манолова.


Социалният министър Бисер Петков изрази съжаление, че протестиращите майки напускат работната група, която подготвя новия закон за хората с увреждания. Той обясни, че уважава тяхната позиция, но съжалява за оттеглянето им, тъй като още от началото майките са станали катализатор на промяната в политиките спрямо хората с увреждания.


Петков уточни, че към момента има работни текстове, а не готов законопроект, и на базата на разговори ще се стигне до съгласие. По думите му спорната точка в работата по законопроекта е каква да бъде индивидуалната оценка на потребностите на хората с увреждания и кой да я прави.


Колкото до това, че има текстове от сегашния закон, които ще влязат в новия закон, Бисер Петков потвърди наличието им, и допълни, че новата част на законопроекта ще бъде обявена в края на месеца, когато изтича срокът за подготовката му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай