Масонският елит се събира в София

Масонският елит се събира в София | StandartNews.com

София. Световният масонски елит се събира в София на 11 май за 20-годишнината от възстановяването на братството у нас. Очаква се още в четвъртък следобяд у нас да кацнат Високо уважаваният Стар областен велик майстор за Бавария - Вили Драх, както и Йохен Мертенс -  Стар майстор на ложата “Лесинг" в Германия. В петък пък родните масони ще посрещнат посветени братя от Малта, Германия, Пенсилвания, Австрия, Унгария, Испания, Швейцария, Италия, Турция, Израел, Румъния, Македония и Украйна.

Юбилеят се организира от една от двете регулярни ложи у нас. След разцеплението на масоните ни през 2000 година съществуват две легитимно признати структури  - Обединена велика ложа на България и ложата на Великите свободни и приети зидари. Начело на двете структури като Велики майстори са Иван Сариев и Володя Лозанов. Годишнината би трябвало да се празнува и от двете ложи, защото началото е поставено от братя на двете структури. Засега обаче гостите за тържествения юбилей ще посрещат само братята от Обединената велика ложа. 

Въпреки че събитието ще бъде уважено от най-високопоставени братя от Великите обединени ложи на Германия, от ложата майка - мюнхенската "Лесинг", са категорични, че братята от Обединената Велика ложа в България все още са далеч от 20-годишния юбилей.

Реактивирането на масонството в България става през 1991 г., но немската ложа им дава светлина едва през 1997 г., разказват пред Дартс Нюз просветени братя. Това е и годината, в която българското масонство става регулярно, или легитимно. До този момент тази чест е отказвана на родните масони заради постоянни разцепления и сливания.

Същинската част на масонския форум ще е в събота в Парк хотел "Москва". Тогава ще се проведе и годишно отчетно събрание пред гостите представители на масонски ложи от цял свят. Събитието ще бъде съпътствано и от тържествените ритуали на ниските степени в братството. Доклади ще дадат Мандатната комисия, Великият Майстор, Великият Ковчежник, както и Комисията на Великите Ревизори. Ще бъдат обсъдени предложения за изменения и допълнения на Конституцията на масоните ни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай