Манолова и Горанов: Храните за дарение без ДДС

Манолова и Горанов: Храните за дарение без ДДС  | StandartNews.com

Готвят поправките за благотворителни кампании до 30 юли

Финасовият министър Владислав Горанов и омбудсманът Мая Манолова договориха за механизъм за освобождаване от ДДС на дарени храни. Двамата се срещнаха с предсатвители на хранителния бранш и обсъдиха възможностите, съобщи Топ новини.  

След срещата Горанов обясни, че е „напълно възможно догодина да има такъв механизъм". Той посочи, че възможности винаги има, защото това било въпрос на законодателна целесъобразност.

"Основните ни притеснения винаги са били да се създаде такъв механизъм и в такъв обем да се разтвори вратата, че да не се стигне до злоупотреби, тъй като дарителството по принцип е добро, стига да не засяга системата от ДДС", каза Горанов.

За да се създаде механизма финансовият министър постави срок до 30 юли на Мая Манолова, в който да бъдат подготвени текстве свързани с отпадането на ДДС за дарени храни.

„Заедно с българските производители на храни изложихме нашите аргументи пред министър Горанов защо е необходимо производителите на храни да бъдат стимулирани да даряват излишната продукция, тъй като сега огромна част от нея се унищожава, вместо да се дарява и да достига до бедните хора", заяви омбудсманът.

По думите ѝ, ако това се случи, дарителството у нас може да се превърне в ежедневие и печеливши ще бъдат всички – както българската държава, така и хората в нужда и производителите.

Припомняме, че идеята за отпадането на ДДС от хранителните продукти за дарение бе лансирана от омбудсмана мая манолова след националната кампания "Великден за всеки". Тогава Манолова предложи да се премахне ДДС-то за дарените храни от 1 януари 2017 година.

И призова инициативата да започне да се развива постоянно, а не само по празници. „Поехме ангажимент да превърнем дарителството от кампания в ежедневие, затова нарекохме тази кампания „Всеки ден - Великден", защото нейната цел е да направи дарителството ежедневна дейност", заяви тогава омбудсманът.  


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай